Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Više od 10.000 izliječenih i 450 preminulih, istražuju se smrtni slučajevi u staračkim domovima

Ministar unutarnjih poslova K. Nehammer (lijevo) i ministar zdravlja R. Anschober
Foto: BKA - Andy Wenzel
19.04.2020.
u 13:31

Kako u nedjelju pišu austrijski mediji u jednom od staračkih domova u okolici Graza čelništvo Doma prijavljeno je pokrajinskom Državnom odvjetništvu Štajerske za „smrt iz nehaja i dovođenje ljudskih života u opasnost širenjem zaraze“

Austrija je u nedjelju ujutro osvanula s ukupno do sada 14.662 potvrđene zaraze koronavirusom zbog koje je 817 osoba u bolnicama, uključujući i 204 na intenzivnoj njezi. Ono što budi nadu i optimizam je preko 10.000 ozdravljenih (10.501). A tugu i zdvojnost preko 450 preminulih (452). Pogotovo u 1,2 milijunskoj austrijskoj pokrajini Štajerskoj, gdje je do sada umrlo preko 100 zaraženih koronavirusom (101), gradu i pokrajini Beču s gotovo 2 milijuna stanovnika i 90 smrtnih slučajeva te Tirolu s 750.000 stanovnika i 85 preminulih i 1,6 milijunskoj pokrajini Donjoj Austriji s 82 žrtve koronavirusa.

Uzbunu u javnosti posebno je podigao broj smrtnih slučajeva u Štajerskoj, pa potom i u Tirolu i Beču nakon što je došlo na vidjelo da su starački domovi potencijalno leglo zaraze. Kako u nedjelju pišu austrijski mediji u jednom od staračkih domova u okolici Graza čelništvo Doma prijavljeno je pokrajinskom Državnom odvjetništvu Štajerske za „smrt iz nehaja i dovođenje ljudskih života u opasnost širenjem zaraze“.

Pravosuđe je sada na potezu i u Tirolu, gdje su nadležnom Državnom tužiteljstvu stigle dvije prijave protiv rukovodstva dvaju staračkih domova odnosno jednog samostana za njegu starijih osoba. U Beču je situacija sa staračkim domovima također zabrinjavajuća piše list Österreich i navodi podatak kako je u austrijskom glavnom gradu u nekim privatnim i poluprivatnim staračkim domovima koronavirusom zaraženo 110 njegovateljskog osoblja i 80 štićenika.

Mediji komentiraju kako se je stalno upozoravalo na posebnu brigu o starijim osobama kao rizičnoj skupini populacije, ali se je očito zaboravilo u gotovo svim europskim zemljama i šire na posebno važno testiranje njegovateljskog osoblja i ostalih namještenika Domova, visoko rizičnih prijenosnika zaraze zbog kontakata iz „vanjskog svijeta“. Ministar zdravlja Rudolf Anschober najavio je narednih dana i tjedana testiranje 130.000 njegovateljskog osoblja i štićenika u gotovo tisuću austrijskih staračkih domova.

Do nedjelje je, prema podacima Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege na Covid-19 ukupno testirano 179.243 Austrijanaca. Govoreći o ohrabrujućem, stabilnom razvoju epidemiološke situacije u zemlji, Anschober je istakao kako ohrabruje podatak da je s petka na subotu zabilježen porast novooboljelih od „samo“ 0,7 posto. „Ali to nas ne smije učiniti bezbrižnima“, dodao je, upozorivši da tek treba pričekati da se vide efekti odluke o otvaranju malih trgovina prošli utorak, koji bi mogli biti vidljivi tek za 10 do 14 dana nakon tog prvog Vladinog koraka postupnog popuštanja s mjerama.

„Zato je slijedeći tjedan posebno važan. No, ono što nas jača i daje nam nadu i hrabrost je dosadašnje konzekventno pridržavanje mjera prostornog distanciranja, držanja minimalnog razmaka i higijenskih uputa“, napomenuo je ministar Anschober. Na upit o mogućnosti da Austriju zahvatiti i drugi val zaraze koronavirusom, Anschoberov kolega iz Kriznog stožera, ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je rekao u nedjeljnom intervjuu za bečki Kurier, kako se to „ne može isključiti“, istaknuvši primjer dramatične situacije u Singapuru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije