Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVISNO O UGOVORU

Više cijene u Njemačkoj: Poskupljenja pojedinih namirnica stigla kasnije

Foto: Ilustracija/Pixabay
1/3
18.01.2023.
u 09:17

"Trgovci uglavnom kupuju od proizvođača na temelju privremenih ugovora koji traju šest mjeseci ili godinu dana", rekao je Udo Hemmerling iz udruge poljoprivrednika

Vrhunac inflacije u Njemačkoj je, kako se čini, prošao, no potrošači su primijetili kako pojedine proizvode sada moraju plaćati znatno više nego donedavno. Riječ je o brašnu, šećeru, polutvrdom siru i krumpiru. Ti su proizvodi krajem prošle godine ponovno poskupjeli. Šećer je, primjerice, u rujnu bio skuplji 1,6 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, dok je u listopadu cijena porasla za 42 posto, a u prosincu čak 63 posto. Slično je i s ostalim spomenutim namirnicama. 

"Trgovci uglavnom kupuju od proizvođača na temelju privremenih ugovora koji traju šest mjeseci ili godinu dana", rekao je Udo Hemmerling iz udruge poljoprivrednika te objasnio: "Zato poskupljenja brašna i šećera u trgovinama stižu kasnije". Ipak, prema tome se cijene ne bi trebale mijenjati do ljeta, prenosi Fenix magazin

Drugi proizvodi, poput maslaca, dogovaraju se svaki mjesec, a ni za krumpir u pravilu nema dugoročnih ugovora. Situacija sa šećerom je nešto kompliciranija. Kako je kazao Günter Tissen, direktor Udruge industrije šećera, cijene mogu varirati ako trgovine kupuju više na spot tržištu.

“Možemo pokriti veliku većinu naših potreba za šećerom u Njemačkoj iz domaće poljoprivrede”, rekao je Tissen. Kako dodaje, cijene su obično podložne dugoročnim ugovorima, no odluka o cijeni koju potrošači u konačnici moraju platiti ostaje na trgovcu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije