Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program ruralnog razvoja

Poljoprivrednicima 3,75 milijardi kuna

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
24.02.2018.
u 18:07

U okviru Programa ruralnog razvoja sufinancirat će se povoljni krediti i jamstva za poljoprivrednike, najavio je premijer Andrej Plenković

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem u subotu je u Virovitici na svojoj četvrtoj sjednici, na prijedlog premijera Andreja Plenkovića usvojio zaključke prema kojima će se u okviru Programa ruralnog razvoja sufinancirati povoljni krediti i jamstva za poljoprivrednike te objaviti natječaji u vrijednosti od 3,75 milijardi kuna, od čega po prvi puta, za Slavoniju važan natječaj za biljnu proizvodnju.

Osim sufinanciranja povoljnih kredita i jamstva za poljoprivrednike s kamatnim stopama između 0,1 i 1,5 posto, te objave natječaja, u okviru Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. također će se financirati novi projekti navodnjavanja u suradnji s županijama i Hrvatskim vodama, što je tek jedan od zaključaka koje je Savjet usvojio na prijedlog premijera, a priopćila Vlada.

Kao odgovor na niz elementarnih nepogoda u 2017., povećat će se intenzitet potpora sa 65 na 70 posto pri čemu korisnik prije podnošenja zahtjeva za potporu neće plaćati punu vrijednost premije osiguranja, već samo 30 posto, a natječaj će biti objavljen u travnju.

Savjet je također zaključio da će se nastaviti aktivnosti na izradi Razvojnog sporazuma za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te županija, a cilj je usuglasiti prioritete razvoja državne i županijske razine, odrediti strateške projekte regionalnog razvoja i utvrditi financijska sredstva za provedbu prioriteta i strateških projekata. Predviđa se također usklađivanje obrazovanja s potrebama gospodarstva.

Kad je riječ o poticanju konkurentnosti i potpora poduzetnicima, Savjet je zaključio da će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta uložit daljnje napore u unaprjeđenje zakonskog okvira, mjera i programa iz svojeg djelokruga s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za poslovanje i ulaganje u svrhu poticanja konkurentnosti i ravnomjernijeg regionalnog razvoja Republike Hrvatske. Nastavit će se s poticanjem aktivnosti koje su usmjerene na informiranje poduzetnika i obrtnika o korištenju bespovratnih sredstava iz EU fondova te daljnje pojednostavnjenje procedura.

Vezano za zakonodavni okvir za poljoprivredu, Ministarstvo poljoprivrede nastavit će mijenjati propise u području poljoprivrede u cilju stvaranja održivog lanca opskrbe hranom, smanjivanja administrativnih prepreka i stavljanja u funkciju raspoloživog poljoprivrednog i šumskog zemljišta, odnosno dodjele zemlje mladima, domicilnom stanovništvu, posebno potičući sektor stočarstva.

Također će biti udvostručen iznos potpora malih vrijednosti za preradu drva i proizvodnju namještaja.  Poticat će se slatkovodno ribarstvo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo objavom novih natječaja za stavljanje na tržište proizvoda akvakulture, preradu proizvoda akvakulture i  ulaganja u akvakulturi. U 2018. Ministarstvo poljoprivrede objavit će potrebne pravilnike i osigurati potvrde od Europske komisije za usvajanje novog Nacionalnog programa pomoći sektoru vina.

Savjet je podržao Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u sklapanju sporazuma o savjetodavnim uslugama sa Svjetskom bankom kroz koji će se utvrditi "razvojna dijagnoza" za pojedina područja u Slavoniji koja imaju slični teritorijalni kapital i razvojne potencijale. Savjetodavne usluge Svjetske banke trebale bi pomoći u definiranju lanaca vrijednosti i stvaranju razvojnih "hubova" i centara policentričnog razvoja kao generatora razvoja.

Vezano za jačanje fiskalnih kapaciteta lokalne i područne samouprave, savjet je zaključio da je Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave doveo do porasta izvornih prihoda od poreza na dohodak kojih se središnja država odrekla u korist lokalne i područne samouprave.

Kad je riječ o kulturi, Svijet je zaključio da se obnovom kulturne baštine stvaraju uvjeti za razvoj kontinentalnog turizma, te se nastavlja niz projekata u kulturi u Slavoniji.

S ciljem održavanja postojeće razine sustava prijevoza te određivanja minimalnih standarda dostupnosti, Ministarstvo financija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaduženi su analizu sufinanciranja prijevoza iz državnog proračuna.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu u Virovitici kako je ostvaren napredak u ugovaranju i realiazaciji projekata u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", a uz daljnje jačanje fiskalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave, potrebno je naći kombinaciju korištenja sredstava državnog proračuna i EU fondova, kako bi stvorili okvir za ostanak mladih u Slavoniji.

Komentara 11

RE
realisticki
08:50 25.02.2018.

Vladine nade i očekivanja da će se kroz poticaje i razna sufinanciranja normalizirati stanje u poljoprivredi je zavaravanje sebe i svih onih koji u to vjeruju. Dobiva se dojam da se poljoprivreda može unaprijediti samo novcem, a ne i donošenjemem pravih odluka i zakona koji bi promjenili situaciju na bolje. Poljoprivreda se unapređuje radom, rad donosi plodove, a građani kupujuči te plodove, prerađene ili sirove, financiraju poljoprivredu. Poticaji poljoprivrednicima obično završavaju kupnjom skupog traktora, koji služi kao prevozno sredstvo na skupove gdje se u prvom redu traže novi financijski poticaji. Radnici i drugi zaposlenici, ne dobijaju poticaje, da bi poboljšali svoja radna mjesta, i uvjete rada. U ovakvoj atmosferi vidim još veču se segregaciju gdje se radnika postavlja na najnižu stepenicu ovoga društva.

MA
Mambo
09:29 25.02.2018.

Istina je ovakva u Slavoniji niti 0,3 posto stanovništva ne živi od poljoprivrede, pa o čemu se tu priča, gdje je 99,7 posto stanovništva u toj priči. Kad dođete u Slavoniju vidjet ćete tko živi od poljoprivrede, a tko preživljavava od rada u privatnom sektoru. Kod ovih mehanizacije vrijedna milione i milione skupi automobili dok kod ovih tuga i jad. Na kraju krajeva kad dođu ovrhe onda nacija nariće nad njima i plaće.

CO
Cosinus
08:20 25.02.2018.

reba ukinuti poticaje, ali naravno dignuti cijene žitarica na isplativ nivo, pa će onda budale vidjeti čemu služe poticaji. Ovako mi uvozimo tuđu hranu, poticaje ne plaćamo, ali zato ništa niti ne dobivamo. Ako se nastavi ovakva politika, hrana će biti sve skuplja. Malo zemlje donesite u vrećama, te na terasama po gradovima uzgajajte povrće, ali i pajceke. I kao zadnje, nema u Slavoniji neobrađene zemlje - shvatite to već jednom. Neobrađena zemlja je u Dalmatinskom zaleđu i u ostalim vukojebinama gdje je nitko nikada neće obrađivati, jer se tu nema što obraditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije