Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodatni sat

Pomicanje sata: Evo kad počinje zimsko računanje vremena

30. listopada počinje zimsko računanje vremena
Foto: Igor Soban/PIXSELL
25.10.2023.
u 10:37

Inače, u Europi se već godinama čeka na ukidanje ljetnog i zimskog vremena, no odluka još nije izglasana jer se zemlje ne mogu dogovoriti hoće li se zadržati ljetno ili zimsko vrijeme

Ovog vikenda spavalice i partijaneri doći će na svoje. U nedjelju 29. listopada prelazimo na zimsko računanje vremena tako što ćemo satove u 3 sata ujutro pomaknuti jedan sat unatrag - na dva sata.

Sat koji se 29. listopada 2023. zbog pomicanja za jedan sat unatrag pojavljuje dva puta između 02 h 00 min i 00 s i 03 h 00 min i 00 s, označava se prvi put kao sat 2A, a drugi put kao sat 2B, navedeno je u Narodnim novinama.

Iz policije podsjećaju vozače kako prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Osim toga, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

Za nepoštivanje ovih propisa predviđena je novčana kazna, stoga provjerite jesu li sva vaša vozila osigurana ispravnom opremom.

Inače, u Europi se već godinama čeka na ukidanje ljetnog i zimskog vremena, no odluka još nije izglasana jer se zemlje ne mogu dogovoriti hoće li se zadržati ljetno ili zimsko vrijeme.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Behemot
Behemot
11:49 25.10.2023.

I tako, EU birokracija se ne može dogovoriti hoće li biti ljetno ili zimsko računanje vremena? Kao da je bitno, bitno je da se što prije ukine to besmisleno pomicanje vremena ..

PE
Pendrek57
10:53 25.10.2023.

Ne pocinje zimsko vrijeme, vec se vraca u normalno vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije