Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE IZRADU NOVOG

Vijeće za domovinski pijetet: Nismo suglasni s plakatom, neprimjeren je i neprihvatljiv

storyeditor/2023-10-27/plakat.jpeg
Foto: Branimir Bradarić
1/5
03.11.2023.
u 17:31

Pozivamo sve kojima je Hrvatska u srcu - dođite u Vukovar i Škabrnju, budimo ponosni i dostojanstveni, poklonimo se žrtvama i pokažimo svehrvatsku snagu zajedništva, poručeno je nakon održane sjednice Vijeća za domovinski pijetet

Plakat je neprimjeren i kao takav neprihvatljiv jer je u javnosti potaknuo brojne negativne rasprave i reakcije, izazvao podjele i uznemirenost u velikom dijelu braniteljsko-stradalničke populacije i ne šalje poruku pijeteta ni odavanja jednake počasti žrtvama, uz napomenu da nikada ranije na plakatima nisu bile isticane pojedine postrojbe ili osobe, stav je Vijeća za domovinski pijetet koji je svoju sjednicu održao ovog petka, povodom nadolazećeg Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Ovaj stav odnosi se na plakat koji je Grad Vukovar pod vodstvom Ivana Penave predstavio, a na kojem se i po prvi puta spominju HOS te istaknuto slovo 'U', a koje je izazvalo brojne reakcije u javnosti. Iz Vijeća su napomenuli nakon održane sjednice kako nisu suglasni s korištenjem spornog plakata kao službenog promotivnog materijala. 

- Usuglasilo se o potrebi izrade plakata koji će izgledom i sadržajem odražavati duh Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, pozivati na zajedništvo braniteljsko-stradalničke populacije i čitave javnosti te poslati jasnu poruku da je Grad Vukovar simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu. Podsjećamo kako je upravo na tom tragu i na inicijativu Grada Vukovara donesen Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, na temelju kojega je formirano i ovo Vijeće. Ne zato da bi se nešto nekome branilo, nego da bi se štitile vrijednosti za koje su mnogi žrtvovali svoje živote.
 - napomenuli su.

>> VIDEO Penava: Kome smeta HOS, neka ne dolazi u Vukovar

Inače, na današnjoj sjednici nisu danas sudjelovali predstavnici Vukovara te jedan od predstavnika hrvatskih branitelja i stradalnika s područja Vukovara. Vijeće je u svom priopćenju navelo kako je prijašnjih godina uobičajeno prisustvovao i gradonačelnik, no on je ranije najavio kako neće doći. 

- Vijeće je zaključilo da će Vlada i sva nadležna tijela Republike Hrvatske, unatoč izostanku suradnje od strane Grada Vukovara, u okviru svojih zakonskih ovlasti i sukladno propisima, i ove, kao i ranijih godina, pružiti potporu obilježavanju dana posebnog domovinskog pijeteta kako bi se dostojanstveno obilježio državni blagdan i kako bi se u miru i zajedništvu odala počast žrtvama - naveli su iz Vijeća. 

Osim toga, smatraju i kako je nepravedno kako se jedna postrojba na plakatu isticala više od drugih koje su sudjelovale u obrani Vukovara.

POVEZANI ČLANCI:

- U duhu Zakona te uvažavanjem posebnosti Vukovara želimo da ovo Vijeće svojim radom i zaključcima oda priznanje podnesenim žrtvama, Vukovara, ali i svih krajeva Hrvatske, a da se izbjegne dodatna politizacija koja opterećuje kako stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara tako i cjelokupnu hrvatsku javnost - poručio je ministar branitelja Tomo Medved. 

- Pozivamo sve kojima je Hrvatska u srcu - dođite u Vukovar i Škabrnju, budimo ponosni i dostojanstveni, poklonimo se žrtvama i pokažimo svehrvatsku snagu zajedništva - zaključeno je na sjednici Vijeća. 

>> VIDEO Milanović: Bez rješenja palestinske države nema rješenja i o tome se ne smije šutjeti


 

Komentara 27

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
18:09 03.11.2023.

Ne sjećam se da je to vijeće pozvalo na zajedništvo kad je Plenković za račun Pupovca i Krausa spriječio veterane HOS-a da prisustvuju proslavi Oluje u Kninu.

Avatar canned heat
canned heat
18:30 03.11.2023.

Tko sjedi u tom "vijeću"? HDZSDSS-ovci?

Avatar Crni labud
Crni labud
18:06 03.11.2023.

Ovo vijeće izgleda nema članova jer ih niste ni naveli. A ako se kaže da su u vijeću AP-ovci kao Medved ili Deur onda je o vijeću rečeno sve pa je bolje ne navoditi članove. Ovako se može manipulirati zvučnim imenom vijeća kao nečim značajnim bez obzira što iza njega stoje bezuvjetni i beznačajni AP-ovi klimavci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije