Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S RUBA ZNANOSTI

Vidio sam pterosaura?!

misak-txt.jpg
import
16.02.2008.
u 15:51

Za kriptološku sagu o letećim reptilima potrebno se uputiti u središnju Afriku. Putujući 1923. kroz sjevernu Rodeziju (danas Zambiju), Frank H. Melland skupio je od domorodaca regije legende o čudnim letećim stvorenjima koje su zvali kongamato.

Ti agresivni leteći reptili navodno žive u močvarama Jiundu u okrugu Mwinilunga u zapadnoj Zambiji, pokraj granice Konga i Angole, a imaju reputaciju da prevrću čamce (kongamato znači “onaj koji salijeće barke”). Domoroci, kojima su ta stvorenja povremeno stvarala probleme, rekli su da su ona bez perja, glatke kože, da imaju kljun pun zubi, raspon krila od 1,3 do 2 metra te da su crvene boje.

Opisivali su ih kao “guštere s krilima poput šišmiša”. Kad im je pokazao ilustraciju pterosaura, izvijestio je Melland, “svi prisutni domoroci smjesta i bez oklijevanja pokazali su na nju i identificirali je kao kongamata”. Melland je o kongamatu pisao u knjizi “In Witchbound Africa” (1923).

Crni 'voćni šišmiš’
Najuzbudljiviji izvještaj o mogućim živim pterosaurima ne dolazi od domorodaca, već od bijelih istraživača koji su radili za Britanski muzej. Godine 1932./33. ekspedicija Percyja Sladena krenula je u zapadnu Afriku. Na čelu tima bio je Ivan T. Sanderson, poznati zoolog i pisac. Dok su bili u planinama Assumbo u Kamerunu napravili su logor u šumovitoj dolini pokraj strme obale rijeke. Lovili su kraj rijeke kad je Sanderson upucao velikog šišmiša koji se hrani voćem.

Pao je u vodu i dok je Sanderson oprezno krenuo kroz brzu struju po njega, izgubio je ravnotežu i pao. Dižući se, začuo je krik upozorenja svoga pratioca. Bacio se pod vodu jer se prema njemu, tek nešto više od metar iznad vode kretao crni stvor veličine sokola. Stigao je baciti kratak pogled na njegovo lice. Donja čeljust zvijeri bila je otvorena i u njoj je bio polukrug šiljatih bijelih zubi koji su međusobno bili razmaknuti za njihovu vlastitu širinu.



Kad je izronio, “to” je otišlo, a njegov pratitelj George praznio je drugu cijev oružja za stvorom. Odlučili su se vratiti u logor jer se spuštao mrak, ali odjednom su opet spazili stvora koji se naglo rušio prema rijeci klepećući zubima, a zrak je piskao prianjajući uz velika, crna, krila. Puške su im bile prazne, a neman je jurila ravno na Georgea. On se nekako sagnuo, a životinja se vinula u visinu i još jednom ju je progutala noć.

Sanderson i George u logoru su upitali domoroce znaju li što o tom stvorenju. Sanderson je raširio ruke i upitao ih koja je vrsta šišmiša toliko velika i posve crna. Odgovor je glasio: “Olitiau!”. Upitali su Sandersona gdje je vidio stvorenje, i on je pokazao na rijeku. Domoroci su užasnuti pobjegli u drugom smjeru, uzevši sa sobom samo puške i ostavivši sve vrijednosti. Sanderson, visoko obrazovan i međunarodno priznati zoolog, jasno je rekao da nije uspio prepoznati tu životinju.

Voćni šišmiši su smećkaste ili žućkaste boje. Sanderson je izjavio da je stvorenje bilo crno te ga je opisao kao šišmiša, a pterosauri su šišmišoliki. Smatrao je da je riječ o iznimno velikoj podvrsti afričkog šišmiša (Hypsignathus monstrosus), prilično ružne vrste voćnog šišmiša. U to se, međutim, nije uklapao razmještaj zuba, koji je imao reptilski izgled, a ne kao kod sisavaca. Stoga su mnogi kriptozoolozi mislili da je riječ o preživjelom pterosauru.

Kraj letećih guštera?
Godine 1956. se u Zambiji uz rijeku Luapula inženjer J. P. F. Brown prilikom vožnje u Salisbury nakon posjeta Kasengi u Zairu zaustavio na lokaciji zvanoj Fort Rosebery, zapadno od jezera Bangweulu, kako bi se odmorio. Bilo je oko šest sati popodne kada je spazio dva leteća stvora kako lete polako i tiho točno iznad njegove glave. Zbunjen, primijetio je da izgledaju pretpovijesno. Raspon krila procijenio je na 1-1,2 metra, rekao je da su imali dugačak i tanak rep te usku glavu koju je usporedio s izduženom psećom njuškom. Jedan od njih otvorio je usta u kojima je spazio mnogo šiljatih zuba. Procijenio je da im je duljina od repa do kljuna bila oko 130 cm.

Nakon njegova izvještaja i bračni par Gregor prijavio je viđenje 80 cm dugih letećih guštera u južnoj Rodeziji, a dr. J. Blake-Thompson izvijestio je da su domoroci plemena Awemba pričali o velikim letećim stvorovima koji podsjećaju na štakore, a napadaju ljude te žive u špiljama pokraj izvora velike rijeke Zambezi. Godine 1957. u bolnicu u Fort Rosebery (isto mjesto gdje je J. P. F. Brown prijavio viđenje čudnog letećeg stvora godinu dana ranije) došao je pacijent s ranama na grudima. Domorodac je doktoru ispričao da ga je napala velika ptica u močvarama Bangweulu. Zamoljen da je nacrta, domorodac je nacrtao stvorenje nalik pterosauru.

Ubrzo nakon tih događaja, dolina Zambezi potopljena je zbog potreba hidroelektričnog projekta. Dopisnik Daily Telegrapha Ian Colvin je za potapanja doline snimio kontroverznu fotografiju stvora nalik pterosauru. Ako je tamo do tada i živjela kolonija pterosaura, to je bio njezin kraj. Ništa neobično u svijetu u kojemu svakoga dana čovjekovim intervencijama izumre stotinjak životinjskih vrsta.


Opasnost iz zraka

Godine 1925. britanski izdavač novina Ward Price, koji je bio ni više ni manje nego budući vojvoda od Windsora, u južnoj Rodeziji (danas Zimbabve) doznao je da je jednog stanovnika toga područja u močvari napalo jedno od tih letećih čudovišta. I ovaj put domoroci su ga identificirali kao pterosaura. A. Blayney Percival je 1928. izvijestio kako je našao niz čudnih tragova za koje su domoroci Kitui Wakama tvrdili da ih je ostavilo noćno stvorenje koje je doletjelo s planine Kenije. Pukovnik Charles R. Pitman je 1942. izvijestio o pričama o letećem čudovištu (po opisima domorodaca – veliko stvorenje nalik šišmišu i ptici) koje živi u sjevernoj Rodeziji (sada Zambija), u gustome močvarnom području na granici Angole i Zaira. Viđeni su i tragovi životinje prema kojima je bilo jasno da ima dugi rep koji se vuče po tlu. Ovi izvještaji nisu bili ograničeni na Zambiju, već su stizali i s planina Kilimandžaro i Kenija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije