Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMLJEN INCIDENT

VIDEO Stranci klečali na kolodvoru u Zaprešiću, MUP se oglasio o postupanju policajaca

Zaprešić
Foto: Čitatelj
1/3
31.08.2023.
u 21:38

"Radilo se o razmjernoj primjeni policijskih ovlasti davanja upozorenja i naredbe da sjednu na tlo i pripreme eventualne dokumente i osobne stvari na provjeru i pregled, a što su i učinili", pojašnjava Ministarstvo unutarnjih poslova za Večernji list

U redakciju Večernjeg lista stigla je snimka zabilježena u srijedu, 30. kolovoza, oko 19.50 sati na kolodvoru u Zaprešiću. Čitatelj koji nam je poslao snimku istaknuo je kako su policijski službenici neprimjereno postupali prema skupini Nepalaca. "Ljudi koji čekaju vlak su zgroženi", istaknuo je čitatelj, a na snimci se može vidjeti skupina muškaraca koja kleči na tlu. Ministarstvo unutarnjih poslova za Večernji list potvrdilo je da je detaljno analiziralo snimku policijskog postupanja te je utvrdilo kako su "policijski službenici u obavljanju policijskih poslova i primjeni policijskih ovlasti u prikazanom slučaju postupali sukladno pozitivnim zakonskim propisima, dok osobe prema kojima se postupalo nisu imale primjedbi ni prigovora na postupanje policijskih službenika". 

MUP navodi kako su četvorica policijskih službenika na javnoj površini u prisutnosti drugih građana s ciljem suzbijanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta postupali prema skupini od 25 muškaraca, točnije stranih državljana čiji su identitet trebali utvrditi.

VIDEO Snimka iz Zaprešića

"Sve mjere i radnje koje su policijski službenici tom prilikom poduzeli, imale su za cilj smanjiti mogućnost ugroze za policijske službenike i prisutne građane, kao i onemogućiti osobe nad kojima se postupalo da se samovoljno udalje prije dovršetka policijskog postupanja. Dakle, radilo se o razmjernoj primjeni policijskih ovlasti davanja upozorenja i naredbe da sjednu na tlo i pripreme eventualne dokumente i osobne stvari na provjeru i pregled, a što su i učinili", pojašnjava MUP.

Prema osobama, dodaje se, nisu uporabljena sredstava prisile, odnosno niti tjelesna snaga, niti sredstava za vezivanje, niti oružje. Također, MUP kaže kako se prema osobama nije postupalo na ponižavajući način niti je ikome naloženo klečanje. 

VEZANI ČLANCI:

Na snimci se u jednom trenutku može vidjeti kako jedan službenik nogom zamahuje prema muškarcu koji se nalazi na tlu, a MUP vezano uz to ističe: "'Nespretno' zamahivanje policijskog službenika – kojom prilikom nije došlo do fizičkog kontakta - imalo je isključivu svrhu pokazivanja mjesta muškarcu gdje treba čekati kontrolu svojih dokumenata".

"Zaključno obavještavamo da je ove godine do danas 41.329 osoba zatražilo međunarodnu zaštitu u RH, a da ih je na današnji dan u smještaju za tražitelje azila na području RH ukupno 856. Iz toga je jasno da velika većina zlorabi sustav međunarodne zaštite i, umjesto da se prijave i podnesu zahtjev u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite na teritoriju RH i čekaju dovršetak postupka, oni pokušavaju nezakonito stići do svojih željenih odredišta. Hrvatska je policija upravo dužna spriječiti i kontrolirati taj oblik nezakonitog kretanja migranata - o čemu je upravo riječ na snimci iz upita – te obavještavamo kako smo, od 1. siječnja ove godine, kroz provođenje kompenzacijskih mjera kontrolirali 204.649 osoba i 131.414 vozila te je tom prilikom zatečeno 19.656 migranata koji su posjedovali rješenja o povratku ili su tražitelji međunarodne zaštite, a koje smo odvratili od nezakonitog prelaska državne granice u Sloveniju i uputili da postupe sukladno svom statusu. U ovoj skupini 24 osobe su imale Potvrde o registraciji da su izrazile namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom na području RH dok jedna osoba nije imala niti osobne dokumente niti Potvrdu o registraciji", zaključno navodi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ključne riječi

Komentara 30

BU
burza
22:01 31.08.2023.

Podrska policiji a ovi koji snimaju nek si ih uzmu doma

Avatar LooneyTooney
LooneyTooney
22:36 31.08.2023.

Neka kleče. Gospođa, koja je "užasnuta" snimala, bi za par godina klečala i p..ila istima, da nije pandurije i postupanja.

Avatar 404_ZLO
404_ZLO
22:22 31.08.2023.

Bezrezervna podrška Policiji! Provode zakon i štite Republiku Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije