Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARANČASTI METEOALARM

VIDEO Jako nevrijeme pogodilo Zagorje, pala i tuča: Pljuskovi s grmljavinom i u Zagrebu

Foto: Snimio čitatelj
1/13
Autori: vecernji.hr, Hina
31.10.2023.
u 10:24

Narančasti Meteoalarm izdan je za gotovo cijelu Hrvatsku, a jutros je već i zabilježena tuča u dijelovima Zagorja

Veliko nevrijeme pogodilo je jutros dijelove Zagorja, a tuča je u jutarnjim satima, oko 8 sati, zabilježena u Zaboku, Oroslavju, Velikom Trgovišću te kod Zlatara. Kiša je od ranih jutarnjih sati počela padati i u ostalim dijelovima Hrvatske, dok se nad Zagrebom iza 10 sati nakon kratkotrajnog poboljšanja nebo ponovno zamračilo. Kiša je zabilježena i na Jadranu, a uslijed upaljenog narančastog Meteoalarma koji vrijedi za područje gotovo cijelu Hrvatske, zbog vjetra su zatvorene neke prometnice za određene skupine vozila. 

– Ovaj čas pala je tuča. Bilo je sunce i u tri sekunde se okrenulo. Nisam stigla pospremiti ni staviti deke i cerade – ispričala nam je jutros čitateljica iz Zaboka, dok su neki naveli kako ne pamte tuču u ovo vrijeme godine. Naknadno se oglasilo i Ravnateljstvo civilne zaštite, upozoravajući kako se duž granice sa Slovenijom, od Pregrade do Krapine nadvio oblačni sustav s kišom, jakim vjetrom, pljuskovima i tučom te ide prema sjeveroistoku.

– Bila je poprilično jaka i intenzivna. Nažalost, uništila nam je sve cvijeće na groblju – javlja čitateljica za Zagorje.com.  Zbog obilnih padalina sinoć i tijekom jutra, kod naselja Hrvatsko u Gorskom kotaru zabilježen je rekordni vodostaj te su proglašene su izvanredne mjere zaštite od poplava na tom području, doznaje se u utorak iz Primorsko-goranske županije. Prema informacijama koje je dobio župan Zlatko Komadina u kontaktu s dežurnim službama na terenu u Gorskom kotaru, za sada su u tijeku redovne intervencije s ciljem sprječavanja većih šteta, naveli su iz Županije. DHMZ je jutros izvijestio kako je već do jutra u Rijeci palo više od 63 mm kiše. 

''I u nastavku dana treba računati na jake pljuskove, s njima i na obilnu kišu, ali ponegdje prolazno vrlo jak vjetar te tuču'', javljaju.

HAK javlja kako je moguće da se i veća količina kiše zadržala na kolnicima, a upozoravaju i na opasnost od odrona na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale. Na Jadranu pak puše jak vjetar zbog čega je za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilima te motocikle izdana zabrana na autocesti A7 između Rijeke istok i Šrmike, na državnoj cesti DC1 Vaganac – Ondić i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo te na Jadranskoj magistrali (DC8) između čvorova Prapratno i Zaton Doli (poluotok Pelješac). Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera.

Inače, Državni hidrometeorološki zavod za ovaj utorak najavio je umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito, povremeno s kišom. Mjestimice će biti obilnije oborine te izraženijih pljuskova i grmljavina, osobito na Jadranu i krajevima uz njega. U drugom dijelu dana postupno smanjenje naoblake, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

POVEZANI ČLANCI:

Osim toga, iako je ranije bio upaljen žuti meteoalarm u unutrašnjosti za ovaj utorak, naposljetku je za gotovo cijelu Hrvatsku tijekom dana izdano narančasto upozorenje. Žuti alarm jedino je u kninskoj regiji, dok se u ostatku Hrvatske očekuju kiša, jak vjetar te južina. 

Umjeren jugozapadni i južni vjetar, ponegdje i jak, od sredine dana u okretanju na sjeverozapadni, uz prolazno moguće olujne udare. Na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar u okretanju na jugozapadnjak, poslijepodne i sjeverozapadnjak te prema kraju dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura većinom od 19 do 24 stupnjeva Celzijevih.

Sa znatnijim padom temperature, vrijeme tijekom srijede trebalo bi biti stabilnije, a žuti meteoalarm upaljen će biti samo za splitsku regiju zbog vjetra. U prvom dijelu dana očekuje se većinom sunčano, u unutrašnjosti mjestimice magla. Od sredine dana porast naoblake na Jadranu i predjelima uz njega, a prema večeri i drugdje. Na sjevernom Jadranu ponegdje može pasti malo kiše, najavljuje DHMZ. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab, danju do umjeren južni i jugoistočni. Na moru će zapuhati umjeren južni vjetar i jugo. Najniža temperatura zraka od 4 do 9, na moru od 11 do 16°C. Najviša dnevna u većini krajeva između 16 i 21°C.

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
09:11 31.10.2023.

Zagorje je velko !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije