Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAREDILI IM ZAPOVJEDNICI

VIDEO Ruski vojnici prokopali černobilsku Crvenu šumu, najopasniju radioaktivnu zonu

Černobil
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.04.2022.
u 10:22

Mjesto je dobilo ime kada su deseci četvornih kilometara borova postali crveni nakon što su apsorbirali zračenje nakon eksplozije 1986., jedne od najgorih nuklearnih katastrofa na svijetu

Ukrajinska vojska podijelila je navodnu snimku gdje se vide rovovi i tragovi tenkova u Crvenoj šumi, jednoj od najradioaktivnijih lokacija na Zemlji. "Rusko zapovjedništvo je naredilo svojim vojnicima da kopaju utvrde u blizini nuklearne elektrane Černobil u radioaktivnoj Crvenoj šumi u ožujku 2022.", objavila je ukrajinska vojska na Twitteru, uz objavu videa, javlja BBC koji nije mogao potvrditi autentičnost snimke.

Mjesto je dobilo ime kada su deseci četvornih kilometara borova postali crveni nakon što su apsorbirali zračenje nakon eksplozije 1986., jedne od najgorih nuklearnih katastrofa na svijetu. Crvena šuma smatra se toliko kontaminiranom da čak ni djelatnicima nuklearne elektrane nije dozvoljen odlazak tamo.

Podsjetimo, krajem ožujka zaposlenik ukrajinske agencije za upravljanje tzv. zonama isključenja, poput one kod Černobila objavio je kako su neki vojnici prevezeni u posebnu medicinsku ustanovu s akutnom radijacijskom bolešću Radnici su rekli da je ruski konvoj prošao kroz tu zonu. “Konvoj je podigao veliki stup prašine. Mnogi senzori radijacijske sigurnosti pokazali su prekoračenje razine”, rekao je tada jedan radnik.

Ruske trupe zauzele su Černobil na početku svoje invazije na Ukrajinu 24. veljače. Prošlog tjedna su ruske snage koje su okupirale to mjesto napustile. Ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom objavila je u četvrtak da je većina ruskih snaga koje su okupirale nuklearku u Černobilu napustila elektranu i da je ostao samo mali broj vojnika.

Iako su Rusi zauzeli Černobil vrlo brzo nakon početka invazije 24. veljače, ukrajinski radnici nastavili su nadzirati spremnike s istrošenim nuklearnim gorivom i ostatke reaktora koji je eksplodirao 1986. "Možemo potvrditi da su okupatori, koji su zauzeli nuklearku u Černobilu i ostala postrojenja u zabranjenoj zoni, u dva konvoja krenuli prema granici između Ukrajine i Bjelorusije", priopćio je Energoatom.

Manji broj ruskih vojnika je ostao u Černobilu, dodala je tvrtka ne navodeći pojedinosti, ali je navela da su se ruske snage povukle i iz obližnjeg mjesta Slavujča gdje žive zaposleni u nuklearki.

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE.

Video: Preminuo ruski radikal Vladimir Žirinovski poznat po svojoj izjavi: 'Rat će početi 22. 2. 2022.'

 

Komentara 5

Avatar Kukulkan
Kukulkan
10:52 07.04.2022.

To su Rusi, nemogu im niko nista, jaci su i od sudbine...Znaju za Cernobil i o toj sumi vise neg mi i opt

DU
Deleted user
10:40 07.04.2022.

Naredio im tata putin: "ajmooo marvo, juriš grudima na metke, juriiiš glavama na gelere i mrš svi u radioaktivnu zonu"! A marva mu ljubi dupe i veliča ga kao Boga.

DS
dado_sk
11:00 07.04.2022.

Ta je šuma posječena i kompleni sloj zemlje je sastrugan i zakopan. Ima puno videa na tu temu. Likvidatori su to radili godinama. No sigurno je i ostalo stroncija i Cezija. Ne bi tamo baš išao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije