Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Surealna scena u Norveškoj

VIDEO Ribari snimili nevjerojatan prizor: Kit se 'transformirao' u ogroman balon, bio na rubu eksplozije

Napuhani Kit
Facebook/Dag Rydland
16.03.2024.
u 06:00

Kada kit umre, bakterije unutar njegova tijela proizvode metan kao dio procesa razgradnje. Ako se metan nakupi unutar tijela kita, može doći do eksplozije ako se ne oslobodi.

Ribari na obali Norveške bili su potpuno šokirani kad su otkrili nevjerojatan prizor - mrtvog kita koji je plutao na površini mora i bio je spreman "eksplodirati" zbog nakupljenih plinova unutar njega. Norveška posada prvo je primijetila ogromnu crnu masu koja je, svega nekoliko kilometara od njih, skakutala po površini mora. Oprezno su joj se približili kako bi bolje vidjeli situaciju, no ubrzo su shvatili da je u pitanju kit koji samo što nije eksplodirao. 

Iskusni ribar Dag Rydland rekao je da je držao svoj čamac na sigurnoj udaljenosti, ne usuđujući se prići bliže od 100 metara zbog straha da sisavac ne eksplodira. "Ako eksplodira, smrdljivi dijelovi odletjet će mnogo metara dalje", kazao je za novine Dagbladet. Mornar, koji ribari već 27 godina, rekao je da je ovo bio najveći mrtvi kit s kojim se ikada susreo, a Rydland ga je snimio kamerom na otvorenom moru sjeverno od norveškog otoka Andoya, duboko unutar arktičkog kruga.

Istraživačica kitova Tiu Similä kazala je da je i njezin tim pristupio mjestu gdje se nalazio kit, ali iz daleka, jer se činilo da je sisavac spreman eksplodirati. Inače, napuhana trupla kitova često eksplodiraju kad zarobljeni plinovi unutar njih ne mogu postupno iscuriti. Kada kit umre, bakterije unutar njegova tijela proizvode metan kao dio procesa razgradnje. Ako se metan nakupi unutar tijela kita, može doći do eksplozije ako se ne oslobodi. Kitovi su posebno skloni tome zbog svoje ogromne veličine.

VEZANI ČLANCI:

Eksplodiranje kita nije rijedak fenomen. Godine 2013. jedan biolog zabilježio je dramatičan trenutak na Farskim otocima kada je plin unutar kita eksplodirao tijekom obdukcije. Slični incidenti zabilježeni su i u Kaliforniji, gdje su se kitovi raznijeli u moru. Prošle godine u Cornwallu je izbjegnuta slična katastrofa, i to obdukcijom nasukanog kita perajara.

GALERIJA Pogledajte fotografije trenutka kada je Milanović potpuno šokirao zemlju

Napuhani Kit
1/15
Ključne riječi

Komentara 7

DA
Dariozz
08:30 17.03.2024.

Ljudi umiru, životinje uginu, tako je bar bilo prije,,

SE
Serengeti
09:59 16.03.2024.

Tako se AP napuhuje zadnjih 8 godina. Hoće li eksplodirati sada ili se može napuhivati još 4 godine, uskoro ćemo saznati.

JO
JOZO
17:47 17.03.2024.

Zar je to neki problem. Ispališ neki projektilčić u taj balon i gotovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije