Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija Maestral

Razbijanje neprijatelja kod Drvara: 'Metak ga je pogodio u trku, pao mi je u naručje'

Operacija Maestral
Foto: Studio23
1/2
16.09.2019.
u 13:00

Proboj je bio brz i snažan, ostavljen je koridor za izvlačenje neprijateljskih snaga i civilnog stanovništva u smjeru Drvar – Mrkonjić – Banja Luka

Operacija Maestral imala je dva dijela, prvi je bio vezan za proboj prema Banjoj Luci i oslobađanje Jajca kao kulminaciji, a drugi dio  za razbijanje neprijateljskih snaga na području oko Drvara i u samom Drvaru.

Potaknuti iskustvom pokušaja proboja Mladićevih snaga s područja Istočne Bosne na poziciji oko Bosanskog Grahova sredinom kolovoza, HV je pomicao linije sa svojih istočnih granica oko Srba u smjeru Drvara još tijekom kolovoza iste godine, tako da je Drvar napadan iz tri smjera. Sa sjeverne strane u smjeru Bihać – Bosanski Petrovac krenule su snage Petog korpusa Armije BiH, sa zapadne strane iz smjera Srb – Drvar snage HV-a, a s istočne strane iz smjera Grahova krenuo je glavni napad, pri čemu su u završnom proboju napadne snage činile 2. bojna 7. gbr s potporom oklopne bojne i pripadajućom topničkom potporom, jedna bojna 112. br., jedna bojna 113. br., izvidničke snage 126. dp i Zbornog područja Split, uz potporu HRZ-a i "letećih tvrđava" – helikoptera MI 24 .

Proboj je bio brz i snažan, ostavljen je koridor za izvlačenje neprijateljskih snaga i civilnog stanovništva u smjeru Drvar – Mrkonjić – Banja Luka. Munjeviti udar izvršen je prolaskom hrvatskih snaga kroz Drvar i dolaskom na strateški važan prijevoj Oštrelj. Time je osigurana južna granica Republike Hrvatske i sam Knin od potencijalne neprijateljske prijetnje. Ovime je i zaključena operacija Maestral kojoj je osnovni cilj na međunarodnoj razini bio natjerati ratnog zločinca Karadžića, koji se i samom Miloševiću otrgao kontroli, za pregovarački stol.

Hrvatska je dobila dubinu obrane svog teritorija, stavivši pod kontrolu prostor s kojeg je i pokrenuta agresija na RH 1991. Sama operacija Maestral imala je veliku političku težinu i utjecaj na uspješnu mirnu reintegraciju okupiranih područja istočne Slavonije. U određenom smislu može se reći kako je Banja Luka mijenjana za Vukovar i granicu na Dunavu.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

 

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar MarkoHR
MarkoHR
12:26 16.09.2019.

Pozdrav svim hrabrim bojovnicima, koji su te 1995. pisali najsvjetlije trenutke novije hrvatske povijesti.. Da se prljava međunarodna politika nije umiješala u rasplet okončanja velikosrpska agresije, tzv. republika šumska krajina u BiH danas bi bila još samo povijesna kategorija.

PE
PetrusManus
14:35 16.09.2019.

Ko god da je bio suprotstavio se HV i lagano popušio,

DU
Deleted user
15:05 16.09.2019.

Na žalost mi smo sve već zaboravili, a još je žalosnije i oprostili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije