Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USS Harry S. Truman

VIDEO Posjetili smo američki nosač aviona koji je ispred Splita, pogledajte ga iznutra

Američki nosač
Foto: Dea Redžić
1/49
14.02.2022.
u 11:40

Vlada je odobrila uplovljavanje američkom nosaču aviona u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u luci od 11. do 15. veljače

Premijer Andrej Plenković obišao je danas američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman koji je u petak uplovio u splitsku luku. 

Ondje je bila i naša novinarka Dea Redžić koja je s ostatkom novinarske ekipe stigla na američki nosač zrakoplova.   

Vlada je odobrila uplovljavanje u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u luci od 11. do 15. veljače.

 

Predsjednik Vlade sastao se s kapetanom Gavinom Duffom, zapovjednikom broda USS Harry S. Truman te Markom Flemingom, otpravnikom poslova u veleposlanstvu SAD-a u RH. 

 


 

Uz predsjednika Vlade, na brodu je bio i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

 

Inače, Truman je zadnji put ispred splitske luke bio usidren prije sedam godina kada je bio otvoren i za posjet građanstva, što ovoga puta ipak neće biti slučaj. Truman je u luku Split uplovio radi logističke popune i odmora posade broda koja broji oko 5500 članova.

 

Harry S. Truman dugačak je 333 metra, širok je 78 metara i visok 74 metra. Može primiti približno 90 zrakoplova, ima letačku palubu veličine 1.8 hektara te četiri dizala za pomicanje aviona između letačke palube i hangara. Može primiti 6250 članova posade, a njegova izgradnja 2007. godine stajala je čak 4,5 milijardi dolara. 

 

Komentara 94

ZB
zbisko
12:15 14.02.2022.

Osim ugostitelja dobar posao za splitske fufe

Avatar Ivankodil
Ivankodil
12:27 14.02.2022.

Svatko normalan bi radije gledao ovakav nosač aviona u svojim vodama, nego smrdljivi opanak iza balvana

AN
anto9
12:07 14.02.2022.

1993 je pocela izgradnja broda a 1996 je zavrsena, a ne 2007 kako se u tekstu navodi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije