Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA SUBOTA U MJESECU

FOTO Muškarci molili na Trgu, bio i sisački biskup. Prosvjednice poručile: 'Ja o sebi odlučujem'

Zagreb: Muškarci na molitvi krunice na Trgu bana Jelačića
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/22
01.07.2023.
u 10:44

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića molitva je počela u 8.30 sati, a molilo se, uobičajeno, za domovinu, da muškarci postanu ''duhovni autoriteti u obitelji'', život u predbračnoj čistoći, prestanak pobačaja i ostalo

Kao i svake proteklih nekoliko mjeseci, ove prve subote u mjesecu muškarci su stigli na hrvatske trgove kako bi održali jutarnje molitve. Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića molitva je počela u 8.30 sati, a molilo se, uobičajeno, za domovinu, da muškarci postanu ''duhovni autoriteti u obitelji'', život u predbračnoj čistoći, prestanak pobačaja i ostalo. 

Organizatori molitve, Vitezovi bezgrešnog srca Marijina, potaknuli su i sve sudionike da od petka u 22 sati do subote u 10 sati mole i poste u petak za ''uspjeh javne molitve krunice'', a poslali su i poruku. Naime, zamolili su sve da ''ne daju izjave za svjetovne medije'' jer će ih oni ''ionako izokrenuti''. - Ograđujemo se i ovaj put od svih pojedinaca koji će namjerno ometati molitelje ili prolaznike ili isticati ideološki nepoželjna obilježja ili sudjelovati kao predstavnici udruga, a ne kao pojedinci - poručili su organizatori.

S terena izvještava Gita Hiržin.

Tijek događaja:

10:35 - Kao prosvjed moliteljima održan je i ''Piknik slobode'' gdje su prosvjednice pozvale na prava žena uz brojne transparente. ''Ja o sebi odlučujem'', ''Nek sluškinjina priča ostane samo fikcija'', ''Žena je netko! A ne nešto! Ne spominji ime žene uzalud!!!'', neki su od transparenata koji su osvanuli na zagrebačkom Trgu.

Zagreb: Muškarci na molitvi krunice na Trgu bana Jelačića
1/15

10:17 - Više muškaraca molilo je i na splitskom Peristilu.

Zagreb: Muškarci na molitvi krunice na Trgu bana Jelačića
1/7

10:00 - Molilo se i u Šibeniku, i to ispred zgrade Gradske uprave.

Zagreb: Muškarci na molitvi krunice na Trgu bana Jelačića
1/10

9:09 - Nekolicina muškaraca moli i ispred katedrale sv. Stošije u Zadru. 

Zagreb: Muškarci na molitvi krunice na Trgu bana Jelačića
1/5

8:46 - Uz zvižduke i zvukove udaraljkaša iz pozadine muškarci mole krunicu, a pridružio im se i sisački biskup Vlado Košić. Inače, biskup Košić osvanuo je u javnosti nakon otkrivenih slučajeva pedofilije u redovima Crkve, zbog izjave kako ''ispada da su svi u Crkvi pedofili i zlostavljači, a mediji su ti koji propagiraju pornografiju i pokazuju erotske filmove''.

Inače, među moliteljima bili su i braća Christian i Austin Malietoa-Brown, članovi klape Samoana, koja je prošlog srpnja i gostovala u emisiji Večernjeg TV.


8:35 - Počela je još jedna molitva muškaraca. S terena izvještava Gita Hiržin.


8:27 - Na skup su stigle i prosvjednice pod organizacijom udruge Ženska mreža Hrvatske koje su svojim transparentima pokazale nezadovoljstvo ovim ''anticivilizacijskim skupovima'', kako tvrde. Članica pokreta za sekularnu državu Jadranka Barišić pozvala je sve da im se i ove subote priključe na Trgu.

- Već cijelo desetljeće svjedočimo neskrivenom djelovanju crkvenih i satelitskih neokonzervatvnih udruga koje, ne samo u medijima i ne samo u javnom prostoru glavnog grada, diljem Hrvatske šire svoje diskriminatorne i ženomrzačke poruke. Mi mjesecima reagiramo, a svi mi smatramo da su ovi skupovi diskriminatorni, protuustavni, a trebali bi biti i zabranjeni. Nastavit ćemo sa svojim aktovima otpora. Mi žene smo jednako važne, stoga nastupajmo i zaštitimo svoja prava - poručila je. 


8:15 - Čini se kako su molitelji ove subote odlučili transparentima ''ograditi područje na kojem će moliti'', a ovoga puta zauzeli su nešto veći dio zagrebačkog Jelačićevog trga. ''Želim da molite krunicu svaki dan'', pisalo je na transparentima, a nekolicina građana već se okupila uoći molitve.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 107

IL
ilustrator
10:12 01.07.2023.

jel itko može zamislit reakciju medija, policije i dežurnih moralista da netko ometa plenum prikaza na ribnjaku?

ZI
zinegoid
10:07 01.07.2023.

nakazama ostavštine šumadijskih tifusara smeta sve hrvatsko, sve katoličko. agresija đavoljih sestrica...

AL
AlfaMike
10:43 01.07.2023.

Nije da ih simpatiziram , ali ako je drugi izbor ovo što se događa u Francuskoj, eto i mene kod njih .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije