Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
po prvi put u Hrvatskoj

VIDEO Objavljeni detalji novog sustava upozorenja. Objašnjeno kako će nam stizati poruke i savjeti

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama - SRUUK
Foto: Davor Božinović/Facebook
1/7
31.05.2023.
u 16:47

Sustav će se testirati u subotu, 3. lipnja. Naime, svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske bit će poslana testna poruka, a poznat je i njezin sadržaj

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je danas sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK). Riječ je, kako je kazao, o jedinstvenom alatu kojim će se po prvi put u Hrvatskoj porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Sustav je, naglašava Ravnateljstvo civilne zaštite, razvijen u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) i Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

"Realizacijom ovog velikog i za jačanje sustava civilne zaštite iznimno značajnog projekta, ispunit ćemo zahtjeve javne sigurnosti za upravljanjem kriznim situacijama kroz podizanje razine spremnosti Ministarstva unutarnjih poslova, kao središnjeg tijela u nacionalnom sustavu upravljanja u kriznim situacijama. Sve to omogućeno je kroz sufinanciranje Europske unije, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, s preko 7 milijuna eura bespovratnih sredstava“, naglasio je ministar Božinović. On je podijelio i video koji prikazuje kako bi poruke trebale izgledati.

VIDEO Predstavljen je novi sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

"Samo ako smo na vrijeme upozoreni, možemo se zaštititi. Vaša sigurnost je u vašim rukama, na vašem telefonu. Nađete li se u ugroženom području, u opasnosti za život ili imovinu, stiže poruka upozorenja od 112, s uputama i savjetima", istaknuto je na videu. On, naime, prikazuje dva primjera poruka - upozorenje zbog opasnosti od poplave te zbog zagađenja zraka. U tim porukama, kako je i najavljeno, stoji što treba poduzeti. 

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut na predstavljanju SRUUK-a naglasio je kako je od iznimne važnosti pravovremeno obavješćivanje građanstva o nastanku krizne situacije jer se na taj način mogu izbjeći potencijalne opasnosti, odnosno primiti poruka s uputama za postupanje u ugroženom području. Istaknuo je kako će kroz sustav biti moguće poslati upozorenje za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine.

"Parametri su postavljeni, standardni operativni postupci su pripremljeni, informaciju o događaju daju, kao i dosad, relevantne organizacije, a Ravnateljstvo civilne zaštite kroz sustav 112 kreira poruku na prihvatljiv način i šalje ju prema javnosti“, pojašnjava.

VEZANI ČLANCI:

Sustav će se testirati u subotu, 3. lipnja. Naime, svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske bit će poslana testna poruka. Pošiljatelj poruke, kako je najavilo Ravnateljstvo civilne zaštite, bit će HR112ALERT, a sadržaj će glasiti: "Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje u kriznim situacijama". 

"Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a", poručuje Ravnateljstvo.

VIDEO Hrabri policajac Josip pomogao rodilji koja se porađala: 'Vidio sam ih u autu uznemirene'

Komentara 8

DU
Deleted user
17:36 31.05.2023.

Je li i ovu aplikaciju radio Vilijev cvjećar... 😂😂😂

NI
Nipos66
18:49 31.05.2023.

Uvjeren sam da će više života spasiti aplikacija koja upozorava na raniji povratak muža sa posla...

MA
mari4ca
20:37 31.05.2023.

Maltretiranje građana se nastavlja. COVID nije bio dovoljan. Svjetina se mora držati u stalnome strahu, kažu stručnjaci. Baci mobitel taj špijunski alat i budi slobodan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije