Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulice pod vodom

VIDEO Jedan od najugroženijih spomenika u Hrvatskoj: Biseru Dalmacije sve više prijete divlje poplave

Šibenik
Foto: Dea Redžić
1/2
21.11.2023.
u 11:34

Pogledajte u videu kako pod kišom izgleda šibenski Dolac i riva ispred katedrale, provozali smo se jutros ulicama Šibenika

Šibenski Dolac opet je pod vodom. Jedan od najstarijih dijelova Krešimirova grada godinama čeka studiju koja bi trebala riješiti gorući problem njegovih stanovnika - poplavljene ulice, lučicu za brodove i more na pragu kuća kod svake manje kiše i nevere. Poplave i začepljeni šahtovi na Rivi ogroman su problem i za šibenske ugostitelje koji se bore s vodom i spašavaju iznova svoje objekte. Podizanje razine mora, prema posljednjoj procjeni Europske komisije, iznosit će i do 80 cm do kraja stoljeća te donosi poseban rizik od poplava i erozije obale i velikih posljedica na stanovništvo, infrastrukturu, prirodu, ali i BDP na tim područjima. 

Kako je za Večernji list nedavno u velikoj temi o rastućim rizicima od poplava za hrvatske gradove, kazao akademik i profesor s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mirko Orlić, pozivajući se na studiju njemačkih eksperata izrađenu uz koordinaciju Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija iz Splita 2015. godine, najveće će površine biti poplavljivane u području delte Neretve, zatim u području Zadra, Murtera i Kornata, Paga, Malog Lošinja i Šibenika, a potom i na nizu drugih mjesta. Prema očekivanim štetama, prednjače Zadar, Šibenik, Kaštelanski zaljev, Novalja, Vodice, Vir, delta Neretve i Umag.

Kako je objavio Večernji jedna studija njemačkih znanstvenika, iz 2018., a koja se bavi projekcijama za kulturnu baštinu upozorava da su u Hrvatskoj najviše ugroženi Katedrala sv. Jakova u Šibeniku, Stari grad Trogir i Dioklecijanova palača u Splitu, a zatim i Eufrazijeva bazilika u Poreču te Stari grad Dubrovnik. Pogledajte u videu kako pod kišom izgleda šibenski Dolac i riva ispred katedrale, provozali smo se jutros ulicama Šibenika... 

VIDEO Vozimo se šibenskom rivom: Dolac i katedrala najugroženiji od poplave

Ključne riječi

Komentara 3

PV
prcko.vita
11:39 21.11.2023.

Sami ste zaključili u čemu je problem. Podizanje razine mora. Rješenje? Ima ga. Nije jeftino, ali opet jeftinije nego ništa ne činiti. Želite da čujete rješenje? Pravite velike bazene za kupanje na kopnu, te bazene punite sa morem. Ljudi na kopnu će biti zadovoljni jer će imati dio mora na kopnu i uživati u kupanju, a razina mora će pasti. Ovo rješenje je naravno besplatno, ne trebaju milijarde iz proračuna, samo malo mozga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije