Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
let air serbije

VIDEO Horor na letu iz Beograda: Avion teško oštećen prilikom polijetanja, hitno se morao vratiti

Foto: Screenshot twitter
1/6
19.02.2024.
u 09:22

Nakon povratka na pistu iz aviona je počelo curiti gorivo, a samo brza intervencija vatrogasaca i drugih hitnih službi spriječila je fatalne posljedice i požar. Kako navodi Flight Radar, aerodrom je zbog ovog događaja bio zatvoren gotovo sat vremena, što je prouzročilo dodatna kašnjenja i na drugim linijama.

Ozbiljan incident dogodio se sinoć na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Zrakoplov tvrtke Marathon airlines, koji leti u bojama i za potrebe srbijanskog nacionalnog prijevoznika Air Serbije, ozbiljno je oštećen prilikom uzlijetanja na redovnoj liniji Beograd – Düsseldorf, zbog čega je morao prisilno sletjeti nakon samo 20 minuta.

Embraer 195LR (OY-GDC) star 15 godina, prema prvim informacijama koje prenose specijalizirani zrakoplovni portali, prilikom uzlijetanja udario je u svjetla uzletno-sletne staze, odnosno piste, a prema nekim navodima i u objekte te antene staze 12R. Spomenuta pista otvorena je lani u srpnju.

Trup zrakoplova ozbiljno je oštećen te su nastale rupe, a zakačen je i rep. Ipak posada je uspjela poletjeti, no uskoro su shvatili da je oštećenje preozbiljno te su nakon 20 minuta zatražili izvanredno slijetanje i povratak u beogradsku zračnu luku.

VIDEO:

Kako doznaje portal za avijaciju Tango Six, razlog je, po svemu sudeći, pogrešna pozicija za polijetanje, odnosno avion je poletio gotovo s pola piste, otprilike s pozicije udaljene 1300 metara do kraja piste. Umetnuta pista ima 3500 metara, a za polijetanje putničkih aviona zbog raznih faktora obično se koristi 3100 metara.

Po povratku na pistu iz aviona je počelo curiti gorivo, a samo brza intervencija vatrogasaca i drugih hitnih službi spriječila je fatalne posljedice i požar. Kako navodi Flight Radar, aerodrom je zbog ovog događaja bio zatvoren gotovo sat vremena, što je prouzročilo dodatna kašnjenja i na drugim linijama.

Foto: Flight Radar

Samo pukom srećom nitko nije stradao u ovom incidentu, osim aviona čiji će popravak trajati dugo i biti prilično skup. Putnici su, dakako, proživjeli popriličan stres u ovom slučaju.

Istraga će utvrditi detalje i odgovornost pilota ili eventualno kontrole leta, no valja napomenuti kako ovo nije zrakoplov u vlasništvu Air Serbije niti je njihova posada. Riječ je o wet lease ugovoru koji srbijanski nacionalni avioprijevoznik ima s grčkom kompanijom Marathon airlines, čiji piloti i zrakoplov lete za Air Serbiju.

Foto: Screenshot twitter

Foto: Screenshot twitter

Foto: Screenshot twitter

– Već su se počele spominjati kritike kako se ovako nešto dogodilo jer je Marathon mala i nepoznata te prilično neiskusna kompanija (stara tek 6 godina), koju je angažirala Air Serbia i zbog koje je kompanija povećala flotu za 100%, za što nije imala ni kapacitete ni iskustva, a zaposlila je velik broj novih pilota. Kritičari naglašavaju da je Air Serbia u posljednje vrijeme angažirala značajan broj mladih i neiskusnih kompanija s majušnim flotama za wet lease te da je bilo pitanje dana kada će se neki ozbiljan incident dogoditi – piše zrakoplovni analitičar Alen Šćuric na portalu ZamaAero.

Spomenimo i kako se prije točno godinu dana dogodio isti incident u istoj zračnoj luci kada je u njemu sudjelovao zrakoplov tvrtke Fly Dubai.

 

Komentara 24

DU
Deleted user
09:59 19.02.2024.

Kako je uspio tako razbit' zrakoplov na parkingu. Vjerojatno je htio proći zavoj otprve i smotao puno lijevi ajnšlag i bandera mu ušla u mrtvi kut. Trebao je na dva puta, u prvu i s pola kuplunga, malo na rikverc s kontra ajnšlagom i onda iz druge. Možda je pilot Miško stavio povez na oči jer je tata Pajo rekao da ide i žmirečki. Valjda ima kasko. Opet, bolje nego da je u zraku nešto spucao.

MA
MadMax1
10:58 19.02.2024.

Kolko je napuhao?

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
12:13 19.02.2024.

Vozi Miško!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije