Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godina dana od razornog potresa

VIDEO Dosad neobjavljena snimka rušenja zvonika katedrale i ograde mosta u Sisku

Sisak
Sisačka biskupija
29.12.2021.
u 11:10

U potresu je poginulo osam osoba, od toga petero u Majskim Poljanama. U Petrinji je smrtno stradala 13-godišnja djevojčica

Godina je dana od razornog potresa magnitude 6,2 po Richteru, koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku županiju. U potresu je poginulo osam osoba, od toga petero u Majskim Poljanama. U Petrinji je smrtno stradala 13-godišnja djevojčica. Ozlijeđeno je 28 osoba, a još dvoje građana poginulo je u raščišćavanju ruševina. 

Sisačka biskupija na svom Facebooku objavila je do sada neobjavljene snimke rušenja zvonika katedrale i ograde Starog mosta u Sisku. Video je snimljen kamerom iz sjedišta Sisačke biskupije.

Video: Sisačka biskupija

Stjepan Vego, glasnogovornik Sisačke biskupije kazao je za Večernji list da je snimka od prošle godine s nadzornih kamera. "Rane su još svježe, ponovo proživljavamo današnji dan", kazao nam je Vego. 

"Nakon što je katedrala stradala na današnji dan, sa zvonika je skinuta kapa kako se zvonik ne bi urušio zbog težine, a onda je tijekom zadnjih nekoliko mjeseci zvonik razgrađen. Bio je u lošem stanju", kazao je.

Još su od potresa na početku stoljeća nastale štete, a onda je prošlogodišnji potres samo dodatno povećao te razmjere.

"Što se tiče samih radova, trenutno se provode arheološka ispitivanja da bi se utvrdilo stanje samih temelja. Morale su se koristiti arheološke sonde od koji jedna i do šest metara kako bi se utvrdilo stanje temelja i kakao bi se vidjelo kako dalje. Tu smo stali na tim radovima i istraživanjima. U međuvremenu će krenuti izrada nekog projekta kada stvari budu jasnije. Čini se da će se i samo pročelje morati razgraditi, odlijepilo se od postojeće lađe crkve", kazao je Vego.

U Sisačkoj biskupiji optimistično kažu da će trebati pet do deset godina do potpune obnove. Sada u katedralu nitko ne može ući. Mise se održavaju u dvorani Pastoralnog centra u Sisku ili vani na otvorenome.

Trenutno se na svim crkvama provode neke vrste hitnih mjera, da se dalje ne urušavaju, kaže glasnogovornik Sisačke biskupije. Ukupno 80 sakralnih objekata na njihovom području je teško oštećeno. 

Video: Na današnji dan prije godinu dana Baniju je pogodio razoran potres

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar kastanjer2
kastanjer2
12:19 29.12.2021.

Potres nije pogodio "Baniju" već Banovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije