Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINU DANA OD POTRESA

Milanović: Novaca ima, obnova je spora, a kriva je loša organizacija

Petrinja: Predsjednik Milanović obišao stambeno kontejnersko naselje Sajmište
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/24
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.12.2021.
u 08:56

Predsjednik Zoran Milanović danas će posjetiti Sisak, Petrinju, Novo Selo Glinsko, Majske Poljane i Glinu

Prošlo je godinu dana, stvari idu sporo. Ako se nešto promijeni za par mjeseci dobro, ali već je puno stvari trebalo biti završeno, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović iz Sisačko-moslavačke županije.

Milanović je danas obišao mjesta stradala u potresu prije godinu dana: Sisak, Petrinju, Novo Selo Glinsko, Majske Poljane i Glinu.

- Najgora stvar koju sam vidio je velika zgrada u naselju Željezara u Sisku koja je neupotrebljiva. Treba ju srušiti. Prošlo je godinu dana, ljudi su i dalje po kontejnerima. To je zgrada sa 150 stanova, to je 500 ljudi. Ima općina s toliko stanovnika. Niti im tko što javlja, niti tko što pita, ništa - kazao je Milanović.

>> UŽIVO Milanović daje izjavu

- Novaca ima, nikada više novaca nije bilo. To su europski novci koji nisu potrošeni. Siguran sam da bi Plenković sada vrlo rado paradirao pored konkretnih stvari, ali loša je organizacija - dodao je Milanović.

Osvrnuo se i na prikupljene potpise za održavanje referenduma protiv Covid potvrda i za ukidanje stožera.

- Ja sam upozorio ekipu iz Mosta - pazite da vas ne pokradu. Ovo je muljanje o čemu govorite, kada sam govorio krađa mislio sam figurativno, nisam mislio baš uzimanje iz džepa. Ovo je sad petljanje, najradije bi primijenio zakon koji još nije na snazi, o tome si trebao razmišljati ranije. Ali to koliko treba da se potpisi prebroje je na kraju krajeva nebitno. Mjesec dana koliko su si oni uzeli je razuman rok, upravo zato da znaju što predaju kad predaju, da ih nitko ne može prevariti.

U pratnji sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i njenih suradnika, Milanović je najprije  obišao najveći sisački stambeni blok u Ulici hrvatskog preporoda, gdje je u pet zgrada s crvenom naljepnicom, ukupno 146 sada napuštenih stanova. Obitelji iz tog stambenog bloka uglavnom su smještene u obližnjem kontejnerskom naselju.

UŽIVO Milanović u Sisku (Izvještava: Matej Pavelić)

U zatvorenom razgovoru s predsjednikom Milanovićem, kako su potvrdili stradalnici, iznijeli su svoju bojazan da će njihov privremeni smještaj još duže potrajati, jer, rekli su, ni nakon godine dana nemaju nikakve informacije o planovima obnove i sudbini njihovih zgrada. 

"Drago mi je da smo postigli željeni efekt dolaskom predsjednika, jer je Ministarstvo graditeljstva i državne imovine prije dva dana, kada smo najavili dolazak Milanovića, stanarima uputilo odluku kojom ministar Horvat nalaže gospodinu Hanžeku da inženjer građevine u idućih 60 dana utvrdi oštećenje zgrade", izjavila rekla je nakon razgovora Ikić Baniček. 

"Razgovor je bio konstruktivan i građani su mu rekli kako osjećaju da su zaboravljeni. Istovremeno za oštećene stanove HEP Toplinarstvo još naplaćuje grijanje, a plaćaju i pričuvu", dodala je Ikić Baniček. 

Po odlasku iz Siska, predsjednik Milanović je produžio za Petrinju, gdje je posjetio petrinjsko kontejnersko naselje „Sajmište“ i razgovarao sa stanovnicima Petrinje koji privremeno borave u tom naselju. Prilikom obilaska rukovao se sa brojnim stanovnicima, a neki od njih kazali su mu da "samo žele novi dom".

- Mi samo želimo ponovno imati svoj dom. Sve što nam je srušeno i oštećeno, želimo samo novi dom, ništa drugo - kazala je jedna stanarka kontejnerskog sajmišta.

UŽIVO Milanović u Petrinji (Izvještava: Matej Pavelić)

Milanović im je zaželio sreću, a potom se druga gospođa požalila:

- Mi stari ćemo umrijeti prije nego li dobijemo.

- Dobit ćete sportsku dvoranu - našalio se Milanović.

- Da igramo nogomet - kroz smijeh je uzvratila jedna od okupljenih stanarki.

Potom je posjetio obitelj Norković u Novom Selu Glinskom i obitelj Bjelajac u Majskim Poljanama.

UŽIVO Novo Selo Glinsko: Milanović u posjetu obitelji Norković

U Glini će se sastati s volonterima Chefs Club Croatia i nezavisnim volonterima iz Zagreba, Istre i Banovine te članovima Udruge DOBRO DOBRIM. 

>> UŽIVO Milanović u Glini

Ključne riječi

Komentara 50

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
10:45 29.12.2021.

Danas se i mladež rano ustala.

PO
pointmaker
10:30 29.12.2021.

Neka uzmu presudenim hdzovcima sto su maznuli i evo novaca! Zlocinackoj neka uzmu novce za ljude...

DU
Deleted user
09:57 29.12.2021.

Možda barem on jasno i glasno kaže/prozove tko je kriv što se ništa ne gradi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije