Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragonfire

VIDEO Britanci pokazali smrtonosno lasersko oružje: 'Mete napada brzinom svjetlosti'

Ministry of defence
13.03.2024.
u 08:41

Tehnologija bi se jednog dana mogla koristiti za potapanje čamaca i oštećenje ratnih brodova, obaranje vojnih ratnih zrakoplova, pa čak i uništavanje smrtonosnih ruskih hipersoničnih projektila

Britanci su objavili snimku laserskog oružja koje može raznijeti dronove i hipersonične nuklearne projektile brzinom svjetlosti poznatog kao Dragonfire. Na snimci koja je objavljena vidi se kako Dragonfire uspješno uništava dron na nebu s 'intenzivnim snopom svjetlosti'. U tajnim ispitivanjima na poligonu Hebridi, oružje se pokazalo toliko preciznim da je moglo pogoditi novčić od 1 funte na udaljenosti od pola milje, a svaki 'pucanj' navodno košta tek 10 funti.

Ova platforma, za koju vojni čelnici kažu da će revolucionirati bojno polje budućnosti, mogla bi se jednog dana koristiti za uništavanje borbenih zrakoplova, ratnih brodova i hipersoničnih projektila.

 

- Laserski usmjereno energetsko oružje napada mete brzinom svjetlosti, koristeći intenzivan snop energije za rezanje objekata, što dovodi do strukturalnog kvara - objavilo je britanskom ministarstvo obrane. - Nedavno deklasificirani video prikazuje snagu našeg DragonFire lasera na djelu. Ova tehnologija je rezultat zajedničkog rada s industrijskim partnerima svjetske klase - dodali su. 

VEZANI ČLANCI: 

Izgradili su ga znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva, a sustav oružja rezultat je 100 milijuna funti vrijedne suradnje između vladinog Laboratorija za obrambenu znanost i tehnologiju (Dstl) i industrijskih partnera kao što su Leonardo i Qinetiq. Tehnologija bi se jednog dana mogla koristiti za potapanje čamaca i oštećenje ratnih brodova, obaranje vojnih ratnih zrakoplova, pa čak i uništavanje smrtonosnih ruskih hipersoničnih projektila, koji su toliko brzi da mogu putovati od Moskve do Londona za devet minuta.

Zbog energije potrebne za njegovo pokretanje, očekuje se da će biti ugrađen u ratne brodove Kraljevske mornarice ili da će se koristiti kao stalne platforme protuzračne obrane na kopnu. Postoje i ambicije da se ugradi u oklopna vozila britanske vojske no kada će se to dogoditi nije poznato. 

GALERIJA Sjeverna Koreja demonstrirala novo oružje

1/22
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Foton
Foton
13:56 13.03.2024.

I vrlo vazno je ima negranicen broj hitaca, nema municije. A za laser je i supersonicna raketa stacionarni cilj.

JO
JOZO
13:07 13.03.2024.

Ma laser je fantastičan i kao oruđe i kao oružje. Sprži roj projektila kao roj komaraca. Kao obrambeno oružje fantastičan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije