Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Serijal Pobjednici

VIDEO Arkan je uhićen u Dvoru na Uni s oružjem i četničkim obilježjima

Željko Ražnatović Arkan
Foto: Studio23
1/2
28.12.2019.
u 08:54

Krenulo je s osnivanjem srpskih općina, a Plitvice su bile prvi oružani sukob na ovom području

Novi nastavak serijala "Pobjednici" Studija 23 bavi se Banovinom i Kordunom. Riječ je o brdskom i šumovitom području, ispresijecanom rijekama. Ovdje su se odvijale brojne aktivnosti koje su vodile pobuni i pripremi napada na Hrvatsku. Pobuna je stvorila mostobran preko Une u koji su ušle postrojbe Banjalučkog Korpusa JNA iz Bosne i Hercegovine, pojačane jedinicama iz Srbije. Njihov prodor je doveo u domet teškog topništva predgrađa Zagreba.

U Banovini i Kordunu je tijekom 1990. i 1991. situacija bila vrlo složena, prostor je bio pod aktivnom obavještajnom neprijateljskom djelatnošću i propagandom. U Dvoru na Uni 29. studenog 1990. uhićen je Željko Ražnatović Arkan s većom količinom oružja i četničkih obilježja, što je bio samo vrh ledenog brijega aktivne politike naoružavanja i radikalizacije tamošnjeg srpskog stanovništva. Ustaški pokolji iz Drugog svjetskog rata bili su dovoljan motiv za laku i brzu radikalizaciju. Krenulo je s osnivanjem srpskih općina, a Plitvice su bile prvi oružani sukob na ovom području.

- S tri pravca je otvorena paljba prema autobusu. U prvom autobusu imali smo odmah već šestoricu ranjenih - prisjeća se stožerni brigadir Petar Bajan.

Izlaskom iz autobusa hrvatski su se vojnici raširili i posao je jako brzo odrađen. Međutim, poginuo je Josip Jović.

- Da su bili svi kirurzi na licu mjesta, njemu nije bilo spasa. Svi smo kao policajci imali pancirke koje štite, ali njega je, kako se bacao u stranu, ispod pazuha, jedino područje koje pancirka ne štiti, on je dobio metak - kaže Bajan.

Više pogledajte u prvom dijelu epizode Banovina i Kordun.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

Ključne riječi

Komentara 43

DU
Deleted user
09:10 28.12.2019.

..I onda ga Boljkovac perkovic Manolić puste..

IL
ilustrator
09:56 28.12.2019.

..o lori znamo svaki detalj,.o arkanovim suradnicima u hrvatskoj ništa..zanimljivo

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
09:43 28.12.2019.

Teško da je Arkan bio pun oružja, njemu su snagu davali ostali, kažu da je u stvarnosti bio velika kukavica pa je eventualno mogao imati pištolj za pojasom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije