Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špijuni ili znanstvenici?

VIDEO Amerikanci strahuju zbog ovog poteza Kine: Pogledajte što su izgradili na Antarktici

Kineska baza
Screenshot/Reuters
08.02.2024.
u 14:26

Zabrinutost proizlazi iz činjenice da se istraživačka baza Qinling, peti kompleks koji je Kina otvorila na Antarktici, nalazi u blizini najveće američke istraživačke baze na Antarktici McMurdo, što bi omogućilo Kini bolji nadzor nad aktivnostima u regiji.

Kineski predsjednik Xi Jinping pohvalio je otvaranje nove kineske istraživačke baze na Antarktici, ističući njezin značaj za daljnje istraživanje tog kontinenta. Međutim, SAD, Australija i Novi Zeland izražavaju zabrinutost da bi ova baza mogla biti korištena za vojne svrhe, odnosno za praćenje vojnih aktivnosti na južnoj hemisferi.

Zabrinutost proizlazi iz činjenice da se istraživačka baza Qinling, peti kompleks koji je Kina otvorila na Antarktici, nalazi u blizini najveće američke istraživačke baze na Antarktici McMurdo, što bi omogućilo Kini bolji nadzor nad aktivnostima u regiji. Također, baza se nalazi južno od Australije i Novog Zelanda, što dodatno potiče strahove od vojne uporabe, piše britanski The Times.

Kina je, inače, jedna od potpisnica Antarktičkog sporazuma 12 država, kojim se nastoji osigurati međunarodna prisutnost na najjužnijem kontinentu svijeta u miroljubive svrhe. Vojno osoblje smije provoditi znanstvena istraživanja, ali je zabranjeno postavljanje baza, izvođenje manevara ili testiranje oružja. On također dopušta uzajamnu inspekciju istraživačkih baza, što je pravo koje su Sjedinjene Američke Države iskoristile za inspekciju Qinlinga, još dok je bila u izgradnji 2020. godine.

Međutim, američki sigurnosni think tank Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) upozorio je tijekom izgradnje Qinlinga da postavljanje ove istraživačke postaje najznačajniji potez Pekinga na Antarktiku u desetljeću. Stručnjaci također upozoravaju da baza Qinling može imati dvostruku namjenu. Postoji, naime, bojazan da bi oprema u bazi mogla biti korištena za praćenje i komunikaciju te da bi mogla imati sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka iz Australije, Novog Zelanda i drugih zemalja.

VEZANI ČLANCI:

– Još važnije, njezin položaj mogao bi joj omogućiti prikupljanje obavještajnih podataka iz Australije i Novog Zelanda, saveznika SAD-a te bi mogla prikupljati telemetrijske podatke o raketama koje se lansiraju iz novouspostavljenih svemirskih postrojenja u obje zemlje – poručili su.

VIDEO Kina otkrila signal izvanzemaljskih civilizacija? Izvješće je objavljeno pa obrisano

Komentara 10

FU
Fusnota
15:45 08.02.2024.

Dobro je to, ravnoteža treba opet postavljena.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:58 08.02.2024.

Meni izgleda kao neki turistički kompleks. Nego, zašto mi nemamo bazu na Antarktiku? Dok još ima mjesta.

Avatar Melankolija
Melankolija
14:51 08.02.2024.

Nadam se da ce doprinjeti necim korisnim za sve?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije