Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeroen Dijsselbloem

'Vezano za reforme, od grčkog smo naroda tražili puno, tražili smo previše'

Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
03.09.2018.
u 14:14

- Reforme je teško provesti i u društvu s vladom koja dobro funkcionira, što u Grčkoj očito nije bio sluča

Zemlje eurozone tražile su previše od grčkog naroda u zamjenu za međunarodne spasonosne zajmove, priznao je u razgovoru za nizozemske medije bivši šef Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem.

"Vezano za reforme, od grčkog smo naroda tražili puno, tražili smo previše", rekao je Dijsselbloem gostujući u subotu u informativnoj tv emisiji Nieuwsuur. 

"Reforme je teško provesti i u društvu s vladom koja dobro funkcionira, što u Grčkoj očito nije bio slučaj", dodao je.

Grčka je 20. kolovoza zaključila najveći paket financiranja u ekonomskoj povijesti, u sklopu kojeg je zemlji od 2010. godine isplaćeno ukupno 288 milijardi eura financijske pomoći, s EU-om kao najvećim kreditorom.

Za vrijeme krize grčko se gospodarstvo smanjilo za četvrtinu, gurnuvši trećinu građana u siromaštvo i primoravši tisuće na selidbu u inozemstvo. 

"Grčka očito nije priča o uspjehu", zaključio je Dijsselbloem. "Njihova je kriza bila toliko duboka da se to ne može nazvati uspjehom".

Dijsselbloem je bio šef Eurogrupe ministara financija eurozone od 2013. do početka ove godine i vodio je desetke dugotrajnih kriznih sastanaka na kojima su dogovarani zajmovi za Grčku, Cipar i španjolski bankarski sektor.

Povukao se iz nizozemske politike nakon što je njegova Stranka rada doživjela težak poraz na prošlogodišnjim izborima i sprema se objaviti knjigu o vremenu provedenom na čelu Eurogrupe.

>> Pogledajte i video - Krasnec: Ovo je skandal na razini afere Watergate

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije