Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema entuzijazma

Vesna Pusić za austrijske medije: EU nije opći lijek za sve probleme

vesna pusić (1)
Daniel Kasap/PIXSELL
31.03.2012.
u 12:32

Govoreći o važnosti stranih ulaganja za Hrvatsku spomenula je da naša zemlja upravo radi na identifikaciji o otklanjanju barijera i poboljšanju ulagačke klime

Tijekom jednodnevog radnog posjeta Austriji, hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić dala je intervjue za dva austrijska dnevna lista, Die Presse i Der Standard.

Pod naslovom „Ulazak u EU nije opći lijek za sve probleme“ Die Presse u svom subotnjem izdanju prenosi izjavu šefica hrvatske diplomacije kako se sada na ulazak u Europsku uniju gleda znatno drugačije nego što je to bilo kod posljednjeg vala širenja Unije na Istok. Dodaje kako to danas više nije herojsko djelo te da i na europskoj strani nema baš nekog posebnog entuzijazma. Istaknula je da hrvatska strana ne gleda na ulazak u EU kao na opći lijek za sve probleme.

– Iako to ponešto staromodno zvuči, ulazak je za nas i pitanje trajnog mira. To za nas ima realan značaj, obzirom da smo već na vlastitoj koži iskusili i suprotno od toga – rekla je Pusić. Na upit hoće li Hrvatska blokirati ulazak Srbije u europsku obitelj, kao što je Slovenija svojevremeno njoj činila, odgovorila je kako je naša zemlja nedavno podržala kandidatski status Srbije jer je to važno ne samo za nju i njene proeuropski usmjerene snage nego i za Hrvatsku čiji je Srbija neposredni susjed.

Što se tiče predizborne kampanje u Srbiji koja je u tijeku i mogućih provokacija sa srbijanske strane Pusić je rekla da je Hrvatska ovoga puta „čvrsto odlučila ignorirati svaki eventualni oblik ekstremne retorike“. Govoreći o važnosti stranih ulaganja za Hrvatsku spomenula je da naša zemlja upravo radi na identifikaciji o otklanjanju barijera i poboljšanju ulagačke klime. Dodala je kako se Hrvatska ne osjeća žrtvom europskih problema, jer je globalne svjetska kriza zahvatila gotovo sve.

– No, ima tu i domaćih problema s kojima se moramo uhvatili u koštac – rekla je hrvatska ministrica, istaknuvši kako je otvaranje novih radnih mjesta još uvijek veliki problem i stoga prioritet ove Vlade. Na upit da li je proces protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera narušio imidž Hrvatskoj i što će učiniti da ga popravi Vesna Pusić je odgovorila: „To je neugodno, ali je bitno bolja poruka od one kada se stvari guraju pod tepih“.

Die Presse piše da šefica hrvatske diplomacije smatra da će iz korupcijskih procesa protiv bivših visokih dužnosnika Hrvatska dobiti na svom imidžu, jer je evidentno da su svi jednaki pred zakonom i da se problemi ne skrivaju nego rješavaju. Na upit je li Hrvatska toliko bogata da si može priuštiti da ne iskoristi čak više od 50 posto novčanih sredstava iz EU-fondova, Pusić je ustvrdila da je to bila „važna lekcija“ očitana Hrvatskoj i kako jedini izlaz vidi u obrazovanju i osposobljavanju 200 do 300 mladih ljudi za izradu odgovarajućih projekata.

Dnevnik Der Standard, pod naslovom „Ulazak u EU je vježba oblikovanja država“, donosi razgovor s ministricom Pusić u kojem navodi da se je Hrvatska desetak godina unatrag znatno promijenila te da je za zemlje iz regije ulazak u EU prvenstveno „vježba oblikovanja države“. Napomenula je kako su središnje teme početkom i sredinom 2000. godine u Hrvatskoj bile „osjećajno-herojska politika“,dok danas prevladavaju racionalni interesi kao što su posao, obrazovanje i slično. Upitana zašto je onda lani nakon presude generalu Gotovini enormno porasla skepsa Hrvata za ulazak u EU, Pusić je odgovorila kako je politika pitanje predodžbi i raznih shvaćanja, pa tako i onih unutar EU-a. Što se tiče regije istaknula je da je Hrvatska spremna svoja tranzicijska iskustva prenijeti na ostale zemlje u susjedstvu s europskim ambicijama. Na pitanje kada će Hrvatska povući tužbu protiv Srbije zbog počinjenog genocida odgovorila je kako se „oko tisuću Hrvata još uvijek vodi nestalima u Srbiji i da već godina nema nikakvog pomaka u hrvatskim traženjima za pojašnjenjem. Ustvrdila je kako još uvijek postoje ožiljci iz rata i da je u nekim slučajevima teško savladati prošlost. „Za takvu vrstu prošlosti treba mnogo vremena“, zaključila je.

Ministrica Vesna Pusić dala je intervju i austrijskom radiju ORF, studio Gradišće, u kojem je, govoreći o svom susretu s gradišćanskim Hrvatima u Beču rekla da su „važna poveznica Austrije s Hrvatskom“.

Ključne riječi

Komentara 52

TO
tom
20:44 31.03.2012.

ma kako je ONA pametna! ideš!!!

OB
-obrisani-
19:26 31.03.2012.

chedica - i ti si, vidim, ljubitelj JU unije za rvacku.....

ZV
zvrckast
13:23 31.03.2012.

kao i obično, priča bez ikakve poante

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije