Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porez na nekretnine

Vesna Pusić: Nije riječ o krizi i ne treba to svoditi na razinu sapunice

'29.08.2012., Zagreb - U  Ministarstvu regionalnog razvoja, na Trgu kralja Petre Kresimira 4., predstavljena nova teritorijalna podjela Hrvatske,  Vesna Pusic,  .   Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/4
26.11.2012.
u 12:21

SDP tvrdi da vladajuća koalicija nije u krizi, predsjednik Josipović da su ga mediji krivo shvatili

Iako se posljednjih dana članovi vladajuće koalicije iz redova SDP-a i HNS-a međusobno optužuju zbog loše komunikacije oko najavljenog Zakona o porezu na nekretnine, danas su članovi saborskog Kluba zastupnika SDP-a odbacivali nagađanja da se koalicija nalazi u krizi. Kažu da stalno razgovaraju te da se sporni zakon još stigne prilagoditi zahtjevima obiju stranaka.

Dragovan: Koalicija nije uzdrmana

>>Čačić ruši Linićev zakon: HNS se protivi uvođenju novog poreza

– Razgovaramo s partnerima svaki dan i vjerujem da neće biti nikakvih problema. Što se tiče zakona, on je u javnoj raspravi. Ima dovoljno vremena u javnoj raspravi da se utvrdi što je dobro, što nije dobro. Javnost ima apsolutno pravo biti upoznata s tim zakonskim prijedlogom do najmanjeg detalja i donijet ćemo odluku kada za to dođe vrijeme – objasnio je predsjednik SDP-ova Kluba zastupnika Igor Dragovan koji kategorički odbija mogućnost da je koalicija uzdrmana.

Na činjenicu da HNS tvrdi kako se s njima uopće nije razgovaralo oko poreza na nekretnine, SDP odgovara da se stalno razgovara te da će se verzije zakona usuglasiti jer ništa nije problematično.

– Zašto su tako reagirali, to morate pitati njih. Ja sam uvijek za razgovor, otvoreni razgovor, mislim da partneri trebaju razgovarati i tu nema nikakvih problema – kaže Dragovan.

Jednak stav imaju i ostali SDP-ovci, pa su tako na pitanje je li vladajuća koalicije ugrožena, predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin te ministar uprave Arsen Bauk samo kratko poručili da nije, dok je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić dodala da je već rekla sve što je imala o toj temi.

– Ne, gdje ste je vidjeli – odgovorio je protupitanjem potpredsjednik Vlade Neven Mimica kada su mu novinari postavili isto pitanje – je li koalicija u krizi. I predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko samo je kratko kazao da je koalicija stabilna.

Josipović: Nema krize nego nesporazuma

Nije riječ o teškoj krizi Vlade, netko je pogrešno protumačio moje riječi, već o određenim nesporazumima u koaliciji kakvih je bilo i u prošlim vladama, pojasnio je predsjednik Ivo Josipović danas nakon sastanka s povjerenikom EU za proširenje Štefanom Füleom svoj stav oko neslaganja između SDP-a i HNS-a oko poreza na nekretnine.

Koalicija nije ugrožena, smatra, i sadašnji problem riješit će se. Posebice jer je riječ o poreznom sustavu, što je iznimno važna stvar za svaku zemlju. Istaknuo je kako Hrvatska treba pravedniji sustav koji će bolje zahvatiti ekonomsku snagu svakoga. Porezi moraju biti širokog spektra, ne preveliki ni pretjerani, ali moraju zahvatiti sve segmente imovine, dodao je. U tom smislu vidi i porez na nekretnine, pri čemu očekuje da će u idućoj fazi "i drugi oblici imovine, a ne samo nekretnine, biti zahvaćeni načelom 'nikome previše poreza, pravedan porez te veće opterećenje onima koji imaju više'". Usto, porezna politika je važna i kad se govori o daljnjoj decentralizaciji Hrvatske.

Pusić: Ne treba to svoditi na razinu sapunice

Da nije riječ o krizi Vlade nego o "nečemu što se može smatrati javnom raspravom" kazala je i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

– Ne treba to svoditi na razinu sapunice, tko koga voli, tko koga mrzi. Pitanje je koristi li porez ili šteti, a naše je mišljenje da šteti investicijskoj klimi u Hrvatskoj te da ima obrnuti efekt u uvjetima u kojima nam je važno stvarati pozitivnu investicijsku klimu – istaknula je V. Pusić. S premijerom Zoranom Milanovićem o toj je temi dosta razgovarala te ističe kako "ni on nije bio sasvim siguran je li to najbolja ideja", dok je javnosti priča prezentirana kao gotova stvar.

>>Josipović: Novi sukob SDP-a i HNS-a znak je ozbiljne krize u Vladi

Komentara 36

C0
cos 01
13:02 26.11.2012.

Narano da koalicija nije u krizi ali svi mi ostali zbog te koalicije jesmo u krizi.

VE
Vexans
14:06 26.11.2012.

@ Vexans u13 i 46 min. u 4 redu ,greškom stavlja "HDZ u gradu Zagrebu ". Treba biti "SDP u gradu Zagrebu".Hvala.

Avatar comparator
comparator
13:01 26.11.2012.

Ne ja podržavam ovu vlast samo ona nema pojma o nićemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije