Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi život

Vesna, Darinka, Ana i Marija napokon se uselile u novi dom

'zagorje - 17. 03. 2010.,Vinipotok, Hrvatska -Korisnice Doma Lobor-grad koje su uselile u kucu za samostalno stanovanje u lokalnoj zajednici - Ana Nikic, Vesna Martic, Darinka Prsa i Marija Jaksic'
'Sabina Sviben/VLM'
17.03.2010.
u 17:55

Kuća je dio projekta samostalnoga stanovanja, koji je Dom Lobor-grad pokrenuo prvi u Hrvatskoj još 2002. godine

Državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić jučer je u Vinipotoku svečano otvorila kuću za samostalno stanovanje u lokalnoj zajednici, u koju su se uselile četiri korisnice Doma za psihički bolesne odrasle osobe Lobor-grad.

Projekt samostalnoga stanovanja Dom Lobor-grad pokrenuo je još 2002. godine, prvi u Hrvatskoj, a u krugu ustanove uređene su dvije kuće u kojima korisnici samostalno žive. Prije dvije godine otvorena je prva kuća izvan kruga ustanove u kojoj stanuje četvero korisnika, a jučer su, uselivši se, u novi život krenule Vesna Martić, Darinka Prša, Ana Nikić i Marija Jakšić, koje su se na ovaj korak pripremale u kući u krugu ustanove, gdje ih je stručno osoblje usmjeravalo kako samostalno živjeti.

– Lijepo se slažemo, sami sve obavljamo, kuhamo, čistimo, uzgajat ćemo povrće u vrtu, hraniti kokice... Kao mala obitelj smo – kaže 66-godišnja Darinka, koja je u domu već 22 godine, a njezina sustanarka Vesna također se veseli.

– Ovo je za nas velik korak. Imam sina i kćer, očekujem da ću se ovdje još više osamostaliti i moći vratiti obitelji, živim za taj dan. U početku sam se bojala, no se sada mogu brinuti sama za sebe i ponosim se time. Strah je nestao. Iako osamostaljeni, korisnici neće biti prepušteni sami sebi i svaki će ih dan posjećivati i usmjeravati stručni djelatnici. Projekt integracije osoba s duševnim smetnjama iz ustanove u lokalnu zajednicu financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Obje kuće su u najmu, a s vremenom će biti i otkupljene.

– Dom Lobor-grad jedini provodi ovaj projekt, koji je dio reforme socijalne skrbi, a cilj je deinstitucionalizacija, odnosno smještaj što više korisnika izvan ustanove, a zadnja faza bila bi njihov povratak u vlastitu sredinu – kaže ravnatelj ustanove Dubravko Žerjavić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije