Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvjetnici o ukidanju presude Sanaderu

Vesna Alaburić: 
Očekivala sam to. Suđenje nije bilo pravično

11.11.2014., Zagreb - Na Zagrebackom velesajmu otvoren je 37. medjunarodni sajam knjiga i ucila Interliber. Vesna Alaburic.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/6
02.10.2015.
u 09:15

Olujić: Iza presude stoji Ustavni sud, posljednji bastion Ive Sanadera

Za jednog od najboljih odvjetnika kaznenog prava Veljka Miljevića, te za odvjetnicu Vesnu Alaburić, specijaliziranu za ljudska prava i dobru poznavateljicu prakse Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) presuda Sanaderu je očekivana, dok je za odvjetnika Krunislava Olujića krivac za presudu Ustavni sud.

Bez branitelja

Vesnu Alaburić ukidanje presude Ivi Sanaderu i ostalim optuženicima nije iznenadilo te smatra da su mnoge okolnosti ukazivale da suđenje Sanaderu ne udovoljava temeljnim pravilima pravičnog suđenja.

- Nedopustivo je da suoptuženik tereti drugog optuženika u istrazi bez prisustva branitelja, a da na glavnoj raspravi taj optuženik ili njegov branitelj nema mogućnost ispitati ga. U tim okolnostima iskaz suoptuženika u istrazi, u dijelu u kojem tereti drugog suoptuženika, ne smije biti tretiran kao valjani dokaz - kaže Alaburić. To da nisu mogli ispitati Sanaderove suoptuženike, koji su ga teretili u USKOK-u, tijekom sjednice na Vrhovnom sudu isticali su i branitelji Sanadera Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Mogao bi se kandidirati

Odvjetnik Veljko Miljević ističe: - Iz rješenja Vrhovnog suda razumljivo je da je presuda ukinuta zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje. Presuda je očekivana i u skladu s odlukama ESLJP-a kad je riječ o pravu na pravično suđenje i jednakost oružja, a što su isticali i branitelji Sanadera. Kako su navodili njegova prava su bila teško povrijeđena prilikom ispitivanja svjedoka u istrazi jer braniteljima nije bilo omogućeno da postavljaju pitanja, te nisu bili u mogućnosti postavljati pitanja Mladenu Barišiću - kaže Miljević.

Da je odluka Vrhovnog suda posljedica odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta Turudićeva presuda, smatra odvjetnik Krunislav Olujić.

- Građani će smatrati kako je hrvatsko pravosuđe instrumentalizirano i da je to politička odluka. Ustavni sud odlučuje o činjenicama, što je protuustavno i ne samo da je odlučio da se ćaća vraća, nego bi se, promjenama izbornog zakona, mogao kandidirati i na izborima. Sadašnji je sastav Ustavnog suda stvarali su Sanader te HDZ. Nitko me ne može uvjeriti da iza ovoga ne stoji Ustavni sud, kao posljednji bastion Sanadaerovih kadrova. Koliko god odluka Vrhovnog suda o slučaju Fimi medija bila utemeljena, smatra, povjerenje je građana njome potpuno srozano.

>>Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu, Sanader izlazi čim uplati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

>>Ivo Sanader čeka odluku hoće li biti pušten, HDZ traži ukidanje presude

Komentara 9

GA
galico
09:41 02.10.2015.

Ok...suđenje nije bilo pravično, možda i namjerno jer kada bi Ivo stvarno progovorio...bilo bi belaja No kriminal je priznat i utvrđen i nepoštivanje procedure kao i eventualna presuda neće promijeniti tu činjenicu... Ima li kakvih sankcija prema onim koji kršerše procedure... Definitivno imamo problem sa pravosuđem

CV
cvor276
10:18 02.10.2015.

Očito da je sudstvo koruptivno umreženo sve do Ustavnog suda. Jedino rješenje da se uposle strani suci za ovako važne predmete i to najbolje iz Skandinavskih zemalja. Praksa u Evropskim zemljama pokazala je dobre strane takovih odluka.

BO
bolesnodrustvo
22:59 03.10.2015.

Ako se ovako amaterski suduje u slučajevima u koje su uprte oči javnosti što li se događa s nama anonimnim građanima kad se nesretnim spletom okolnosti nađemo kao stranka u sudskom procesu. Imamo li mi uopće pravnika koji su dorasli sudskom pozivu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije