Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osude napada

Muškarac u ambulanti nasrnuo na medicinsku sestru i opalio joj pljusku

Medicinske sestre
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
05.02.2018.
u 11:51

Glavni cilj Hrvatske komore medicinskih sestara jest zaštita pacijenata i građana kroz osiguranje kvalitetne, odgovorne i etične zdravstvene njege.

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije osuđuje posljednji brutalan fizički napad na medicinsku sestru i drugog pacijenta koji se dogodio u petak, 2. veljače, u ambulanti opće medicine u Požeškoj ulici u Splitu kada je nasilni muškarac nasrnuo na nju i opalio joj pljusku.

– Ovakvo ponašanje prema medicinskim sestrama nedopustivo je. Verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima svakodnevna je, gotovo uobičajena pojava, a već dulje vrijeme, uz verbalne, događaju se i fizički napadi na medicinske sestre, medicinske tehničare i drugo zdravstveno osoblje. Medicinske sestre prve su u kontaktu s pacijentima i prve su izložene njihovu nezadovoljstvu, ljutnji i agresiji, što znači da su najčešće prve na liniji napada. Hrvatska komora medicinskih sestara bilo koji oblik nasilja smatra nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem koje podrazumijeva prijavu događaja i sankcioniranje počinitelja – ističe dipl. ms. Slava Šepec, predsjednica HKMS-a.

Također, Hrvatska komora medicinskih sestara traži izmjene Kaznenog zakona tako da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu, odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe. Hrvatska komora medicinskih sestara kao strukovna organizacija za sestrinstvo u Republici Hrvatskoj snažno se zalaže upravo za humano, odgovorno, etično i profesionalno obavljanje sestrinske profesije.

Glavni cilj Hrvatske komore medicinskih sestara jest zaštita pacijenata i građana kroz osiguranje kvalitetne, odgovorne i etične zdravstvene njege. S druge strane, isto tako se zalaže i za zaštitu dostojanstva i osiguranje uvjeta rada koji će medicinskim sestrama omogućiti skrb o pacijentima na profesionalan način i bez prisile raznim oblicima agresivnih ponašanja. Kako bi se to ostvarilo, nedopustivo je prepuštanje zahtjeva za sankcioniranje počinitelja samoj medicinskoj sestri koja je nečijim postupanjem dovedena u stanje ugroze i koja najčešće nema znanja ni mogućnosti upuštanja u sudske postupke.

Pogledajte i galeriju: Kod nje svi idu po inekciju, jer je ona najseksipilnija medicinska sestra na svijetu!

Medicinske sestre
1/21
Ključne riječi

Komentara 13

CA
campa
13:35 05.02.2018.

Zašto češće ne govorimo o verbalnom nasilju zdravstvenih djelatnika nad pacjentima.Zbog čega lječnička komora ne provjerava prijave i glasine o nasilju nad pacjentima.Ovako ispada da samo pacjenti zlostavljaju zdravstvene djelatnike.Obični se ništa ne prijavljuje zbog straha.Moram naglasiti da je večina zdravstvenih djelatnika korektna i ptofesionalna te ljubazna.

RD
rdg
13:04 05.02.2018.

Ni medicinske sestre nisu što su nekad bile. Ima ih Bože sačuvaj.

RU
Ružica123
14:32 05.02.2018.

Svaki napad treba osuditi. Ali ima li opravdanja za verbalno zlostavljanje (prvo ignoriranje, a zatim omalovažavanje i vrijeđanje) bolesnih osoba s pozicije moći kao što to čine sestre i administracija na sisačkoj hitnoj kirurgiji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije