Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNO DOSTIGNUĆE

Veliki uspjeh splitskih kardiologa: Bez otvaranja prsnog koša pacijentu popravili sva tri zaliska u srcu

storyeditor/2024-02-13/PXL_130224_110047102.jpg
Zvonimir barisin/PIXSELL
13.02.2024.
u 18:13

"Navedeni kombinirani zahvat obavljen je u pacijenta s istodobnom značajnom bolesti lijevog i desnog zaliska, čime je omogućeno liječenje tijekom iste procedure i smanjeni su rizici. Takvo suvremeno liječenje koje je prilagođeno individualnim potrebama bolesnika predstavlja sam vrh medicinske izvrsnosti", pojasnili su splitski kardiolozi

Kardiolozi Klinike za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Split postigli su važno dostignuće u području liječenja srčanih bolesnika, izvijestili su iz splitskog KBC-a i stručno pojasnili kako su njihovi kardiolozi izveli prve "procedure transkateterskog popravka trikuspidalnog zalistka u KBC-u Split i prvi slučaj kombiniranog perkutanog transkateterskog popravka mitralnog i trikuspidalnog zaliska u Republici Hrvatskoj".

Prve intervencijske procedure izveo je tim kardiologa u sastavu prof. Darija Baković Kramarić, dr. Frane Runjić, doc. Ivica Kristić i dr. Andrija Matetić. Zahvati su izvedeni pod nadzorom proktora prof. Matjaža Bunca i dr. Jana Ambrožiča iz Sveučilišnog medicinskog centra Ljubljana, a naglašeno je kako to ne bilo moguće bez potpore anesteziološkog tima pod vodstvom dr. Tonija Kljakovića-Gašpića, kao i vrijednog rada educiranih medicinskih sestara i tehničara, inženjera radiologije te kliničkih specijalista.

– Zadovoljstvo mi je objaviti kako smo u KBC Split uspjeli bez otvaranja prsnog koša, ulaskom kroz periferne krvne žile popravili sva tri zaliska u u srcu. Također mi je drago izvijestiti vas da smo prvi u Hrvatskoj upjeli napraviti simultanu intervenciju na zalisku i na lijevoj i na desnoj strani – rekla je dr. Darija Baković Kramarić i istaknula kako je uspjeh postignut zahvaljujući suvremenoj opremi i zajedničkom radu cijelog tima.

– Ovim iznimnim uspjehom postignuta je sveobuhvatnost u liječenju srčanih zalistaka u Kliničkom bolničkom centru Split, a obuhvaća mogućnost perkutanog transkateterskog liječenja aortnog, mitralnog i trikuspidalnog zaliska, otvarajući vrata novim mogućnostima za brigu o srčanom zdravlju naših pacijenata – poručili su iz KBC-a Split i pojasnili kako je trikuspidalna regurgitacija bolest srčanog zaliska pri kojoj dolazi do neželjenog povrata krvi iz desne klijetke u desnu pretklijetku. Teži stupnjevi trikuspidalne regurgitacije povezani su s povećanom smrtnosti i smanjenom kvalitetom života zbog čega je važno njezino ispravno liječenje.

VEZANI ČLANCI:

Također su naglasili kako je transkateterski popravak trikuspidalnog zaliska (T-TEER; TriClip) minimalno invazivna metoda za liječenje odabranih visoko rizičnih bolesnika.

Na konferenciji za novinare splitski kardiolozi pohvalili su se kako je u sklopu ovog programa u KBC-u Split učinjen prvi put u Republici Hrvatskoj komplicirani zahvat koji se stručno zove "perkutani transkateterski zahvat kombiniranog popravka mitralnog i trikuspidalnog zaliska".

– Navedeni kombinirani zahvat obavljen je u pacijenta s istodobnom značajnom bolesti lijevog i desnog zaliska čime je omogućeno liječenje tijekom iste procedure i smanjeni su rizici. Takvo suvremeno liječenje koje je prilagođeno individualnim potrebama bolesnika predstavlja sam vrh medicinske izvrsnosti – pojasnili su splitski kardiolozi i naglasili kako je to ujedno nastavak razvoja programa intervencijskog liječenja strukturne bolesti srca u KBC-u Split koji uključuje brojne druge postupke, poput transkateterske ugradnje aortnog zalistka, balonske aortne valvuloplastike, transkateterskog liječenja mitralne regurgitacije, transkateterske balonske mitralne valvuloplastike, transkateterskog zatvaranja paravalvularnog propuštanja i druge.

– Trenutačno bolesnicima možemo pružiti najsuvremenije metode kao bilo gdje na svijetu – poručila je dr. Darija Baković-Kramarić.

VIDEO Ovo je 10 najvećih liječničkih plaća za prosinac u zabočkoj bolnici

Komentara 10

RO
romobil
19:17 13.02.2024.

Sjajna vijest!

AJ
ajurjev1
19:05 13.02.2024.

Takvi ljudi zaslužuju nešto više od onih koji prate uobičajenu HR praksu u lječenju. Nisu bitne godine staža niti akademske titule toliko koliko izvrsnost i učinkovitost. Nažalost uspjesi stručnjaka u Splitu i Rijeci se uglavnom uopće ne spominju u odnosuu na one u Zagrebu.Pa ajmo napraviti Hrvatsku kako je Šešelj rekao da bude onolika kolika se vidi sa Sljemena. Mema nam pomoći!!!

Avatar Aurel
Aurel
18:25 13.02.2024.

taj način se širom svijeta koristi već 20 godina ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije