Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATI I AMERIKA
Povratak na članak

'Ma nemoguće! Hrvati na Divljem zapadu?'

Novinari i stručnjaci kroz 20-ak tema na 132 stranice vode čitatelje kroz povijest odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske od samih početaka do današnjih dana.

Komentari 13

HA
HanibalAntePortas
10:34 24.06.2019.

Moj pradjed je bio rudar u Globe Arizona, 1871 g je došao tamo. Kad bi se javno objavilo koliko je hrvata dobilo najveće vojno priznanje SAD, Medal of honor i njihove priče o junaštvu za koje su ga dobili, drugačijee bi svjetlo bacilo na hrvate u SAD-u

VL
Avatar MarkoHR
MarkoHR
18:03 24.06.2019.

I moj pradjed je početkom 20. stoljeća brodom otputovao u Ameriku. Radio je kao tesar (cimerman) i za nekoliko.godina je skupio dovoljno novca da se vrati kući, svojoj mladoj ženi. S tim zarađenim novcem kupili su dovoljno posjeda, oranica ii livada, pa su dalje sretni živjeli u Hrvatskoj.

VL
Avatar Mohawk
Mohawk
15:39 28.06.2019.

Ovo je jedna od teza nekih povjesničara koji su naišli na to ime i pleme na jugu Južne Karoline. Nije nemoguce, kad znamo da su stari Dubrovčani a i drugi naši pomorci putovali i bili na španjolskim i drugim brodovima. Znamo takodjer da su naši misionari bili medju prvima, kao npr. Palatin, Ratkay, Konscak koji je takodjer napravio prvu kartu Kalifornije, djelovao medju Indijancima i po njemu se zove i jedan od otoka (Consag). I mnogi drugi! I moga djeda brat je bio prije 100 godina!

VL
DU
Deleted user
22:01 24.06.2019.

Čiji je predak bio vrač?od vas koji kažete da su vam preci bili na Divljem Zapadu

VL
ST
Stojaznam
22:35 24.06.2019.

Nismo vise Indijci vec smo sada Indijanci... Heh... Tko pise tu povijest ili historiju... Serem mu se u usta... Hrvati su ljudi polatalijani, polasrbi, polapoljaci, polačesi, polaturci, polakelti, polailiri, polualbanci, polamadjari, polasvabe, polaturci i svi oni koji su osvajali ovaj teritorij i jebali sve okolo,zivo i mrtvo... Ali indijanci nikako...

VL
Avatar speak_loud
speak_loud
19:09 24.06.2019.

"CROATAN" To je teorija, ali bitno je da se priča o Hrvatskom podrijetlu. Ne bi bilo loše ni film napraviti, ali to treba dati strancu, recimo Mel Gibson.

VL
HU
hudarupa3
14:32 24.06.2019.

Otkrićem Amerike počele su drastične promjene u svijetu,pitam se jesu li bijelcii tamo učarani od indijanskih vračeva i kraljeva i jesmo li mi postali njihovo roblje zahvaljujući njihovim tajnama vladanja ljudskim umom.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.