Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATI I AMERIKA

'Ma nemoguće! Hrvati na Divljem zapadu?'

Hrvati i Amerika
24.06.2019.
u 10:18

Novinari i stručnjaci kroz 20-ak tema na 132 stranice vode čitatelje kroz povijest odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske od samih početaka do današnjih dana.

Od dubrovačkih moreplovca na brodovima Kristofora Kolumba i prvih misionara, preko indijanskog plemena Croatan hrvatskih korijena, naseobina na Divljem zapadu punih revolveraša, odmetnika i osvetnika te hrvatskih brigada u Američkom građanskom ratu do modernog vala migracija u 20. stoljeću te političke i gospodarske suradnje – povezanost Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske kroz povijest veća je i bogatija nego što je to na prvu poznato.

“Ma nemoguće! Hrvati na Divljem zapadu? Ne zvuči baš vjerojatno, kao ni to da su baš oni među prvima stigli na novootkriveni američki kontinent i stekli svoje heroje u Americi o kojima se i danas priča”, pomislit će vjerojatno skeptici koji će se zapitati imaju li uopće Hrvatska i SAD dovoljno dodirnih točaka da se o njima ispišu stranice i stranice povijesnog štiva.

Stoga zanimljive te neke dosad nepoznate podatke, impresivne brojke, ali i napete životne priče o Hrvatima na sjevernoameričkom kontinentu donosi novi specijal u izdanju Večernjeg lista imena "Hrvati i Amerika" koji se od danas može kupiti na svim kioscima po cijeni od 25 kuna.

Novinari i stručnjaci kroz 20-ak tema na 132 stranice vode čitatelje kroz povijest odnosa između ove dvije zemlje od samih početaka do današnjih dana te donose priče o tome da su Hrvati među prvima priznali SAD, kako su otvorili najstariji restoran u Kaliforniji, zašto su onamo odlazili i čime su se bavili, kakav su utjecaj ostvarili, po čemu su bili poznati...

Hrvati su bili dio velikih događaja u američkoj povijesti, a ta hrvatska-američka priča nastavila se i dalje, kroz migracije u 20. stoljeću te traje do danas, a tako će biti i ubuduće.

 

Ključne riječi

Komentara 13

HA
HanibalAntePortas
10:34 24.06.2019.

Moj pradjed je bio rudar u Globe Arizona, 1871 g je došao tamo. Kad bi se javno objavilo koliko je hrvata dobilo najveće vojno priznanje SAD, Medal of honor i njihove priče o junaštvu za koje su ga dobili, drugačijee bi svjetlo bacilo na hrvate u SAD-u

Avatar MarkoHR
MarkoHR
18:03 24.06.2019.

I moj pradjed je početkom 20. stoljeća brodom otputovao u Ameriku. Radio je kao tesar (cimerman) i za nekoliko.godina je skupio dovoljno novca da se vrati kući, svojoj mladoj ženi. S tim zarađenim novcem kupili su dovoljno posjeda, oranica ii livada, pa su dalje sretni živjeli u Hrvatskoj.

Avatar Mohawk
Mohawk
15:39 28.06.2019.

Ovo je jedna od teza nekih povjesničara koji su naišli na to ime i pleme na jugu Južne Karoline. Nije nemoguce, kad znamo da su stari Dubrovčani a i drugi naši pomorci putovali i bili na španjolskim i drugim brodovima. Znamo takodjer da su naši misionari bili medju prvima, kao npr. Palatin, Ratkay, Konscak koji je takodjer napravio prvu kartu Kalifornije, djelovao medju Indijancima i po njemu se zove i jedan od otoka (Consag). I mnogi drugi! I moga djeda brat je bio prije 100 godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije