Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREBROJENO 90 POSTO GLASOVA

Veliki povratak Viktora Janukoviča na ruševinama Narančaste revolucije

Janukovičeve pristalice
Reuters
08.02.2010.
u 11:44

Nakon nedjeljnih izbora u Ukrajini vodi predsjednički kandidat Viktor Janukovič sa 48,47 posto glasova. Julija Timošenko je na 45,89, a opciju "protiv oba kandidata" zaokružilo je 4,45 posto birača.

Premda se tijekom noći postotna razlika između dvoje kandidata ozbiljno smanjila, nakon prebrojavanja više od 90 posto glasova Viktor Janukovič sve je bliži pobjedi na predsjedničkim izborima - pobjedi bez koje je ostao prije pet godina, kada se činilo da mu je politička karijera zapečaćena pobjedom Viktora Juščenka i tzv. Narančaste revolucije.

Gotovo 70 posto ukrajinskih birača ponovno je iskazalo primjernu volju za demokracijom i izašlo na izbore. S obzirom na to da na ukrajinskim glasačkim listićima postoji i opcija "protiv svih", vjerojatno ni Janukovič neće doseći 50 posto glasova.

Premda su iz tabora Timošenko u nedjelju stizali signali da bi premijerka u slučaju poraza mogla pozvati svoje pristaše na ulice u pokušaju da isprovocira još jedno "događanje naroda", to se zasad nije dogodilo i nema naznaka da bi se moglo dogoditi. Gazeta.ru javlja da je Timošenko nakon izbora djelovala umorno i rezignirano, a njezine ranije optužbe o pripremama za krivotvorenje izbora Janukovičevih ljudi ovog puta Zapad i njegovi promatrači nisu podržali.

S druge strane, Guardian javlja da će Timošenko gotovo sigurno ići na sudsko osporavanje izbora, što bi zemlju moglo baciti u još jednu višemjesečnu krizu i nova ulična nadmetanja. 

- Mislim da se Julija Vladimirovna (Timošenko, op.a.) mora pripremiti za podnošenje ostavke - izjavio je jučer Janukovič, najavivši da bi u njegovu režimu moglo biti mjesta za - uvjetno rečeno - nova lica koja su ispala u prvom krugu: Sergeja Tigipka i Arsenija Jacenjuka. 

Politolozi naglašavaju da će u polupredsjedničkom sustavu Ukrajine najveći izazov biti prevladavanje parlamentarne krize. S obzirom na njegovu jučerašnju izjavu, velika koalicija Janukovičeve Partije regija i Bloka Julije Timošenko ne čini se izvjesnom.

Janukovič je jučer izjavio i da će prioritet njegove vladavine u prvim mjesecima biti ekonomska stabilizacija zemlje, a iz njegova stožera stizale su i najave o liberalizaciji gospodarskog sektora. Janukovičevim dolaskom u predsjednički ured vjerojatno će se osjetno promijeniti vanjskopolitički smjer Ukrajine - premda je zapravo teško predvidjeti njegove poteze i prodrijeti u okruženje u kojem donosi odluke. Od Janukoviča ne treba očekivati transparentnost u radu, antikorupcijske podvige, odgovornost ni osobitu elaboraciju postupaka, odnosno moderno vođenje države. Iza njega stoji jedan od najmoćnijih i najozloglašenijih oligarha postsovjetske Ukrajine, donjecki velemoža i dobrotvor kojeg "nije lijepo kritizirati", Rinat Ahmetov.

Kao kandidat proruski raspoloženog istoka zemlje, Janukovič je najavljivao odustajanje od NATO-a i politiku neutralnosti. Bez sumnje, građani su ga izabrali i da bi poboljšao odnose Kijeva i Moskve, koje je njegov prethodnik Juščenko srozao do kritične razine. No pritom se često zanemaruje da Janukovičev program, koji inače vrvi frazama i populističkim floskulama, uključuje stalno ponavljanu ambiciju članstva u EU. S jedne strane, Janukovič najavljuje da će rehabilitirati ruski jezik i vratiti mu ravnopravan status, a s druge ga zastupnici te ideje kritiziraju da dosad, čak i kada je obnašao dužnost premijera, nije učinio nijedan konkretan korak o tom pitanju.

Komentara 13

BT
bili-tartuf
17:07 08.02.2010.

nekim nacijama,...fali Tata....

PO
Povratnik
20:24 10.02.2010.

Teško mi je bilo što reći. No sjećam se vremena par-nepar, vreman kad sam rodbini u ondašnju Yu donosio kavu i limune, kada se putovalo u Trst po bilo što što je vrijedilo. Čini se da ta vremena bivaju prebrzo zaboravljena.

UK
Ugo Kajvez
20:01 08.02.2010.

08.02.2010. u 13:56h nob . Da, u pravu si, sa zapada nije došla komunistička ideologija, zapad nije financirao boljševike, sa zapada nisu došli brodovi punih plačenih boljševika da zbace romanove kako bi opljačkali rusiju (i ukrajinu) .... da, točan si u svojoj konstitaciji ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije