Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENDEMSKA VRSTA

Veliki gubitak za Hrvatsku: Uginula posljednja periska u PP Telaščica

Park prirode Telašćica
Foto: Željko Mrsić/PIXSELL
1/3
13.12.2019.
u 15:02

U uvali Magrovica početkom rujna je zabilježeno oko 300 primjeraka, od kojih je gotovo 200 bilo živo, no samo tri mjeseca kasnije zabilježen je moratalitet cijele populacije.

Društvo istraživača mora 20 000 milja objavilo je kako je posljednja populacija endemske vrste školjke periske u Parku prirode Telašćica uginula. 

- Gotovo godinu dana nakon što smo prvi put ciljano posjetili naš dragi PP Telašćicu kako bismo proveli istraživanje u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske s velikom tugom javljamo da je i posljednja populacija unutar Parka, koje je do nedavno pokazivalo oko 30% mortaliteta i borilo se protiv pomora, nažalost izdahnula. - navelo je Društvo koje, inače, provodi veliko istraživanje pomora periske. 

Kako su istaknuli, u uvali Magrovica početkom rujna je zabilježeno oko 300 primjeraka, od kojih je gotovo 200 bilo živo, no samo tri mjeseca kasnije zabilježen je moratalitet cijele populacije.  

- Ovakvi rezultati s terena još jednom potvrđuju da je stanje populacija ove vrste u sve lošijem stanju te je vrsta proglašena KRITIČNO UGROŽENOM (CE) novom evaluacijom IUCN Red List of Threatened Species.- ističe Društvo koje napominje kako se napori ulažu na sjevernom Jadranu kako bi se endemska vrsta spasila. 

 

Podsjećamo, plemenita periska je endemski i najveći školjkaš Mediterana, te može narasti do 120 cm u visinu. Rasprostranjena je u čitavom Jadranu na sedimentnom dnu plitkih priobalnih područja. Primjećen je val pomora populacije školjke diljem Jadrana još ovog ljeta, a uzork tome je parazit Haplosporidium pinnae i infekcija bakterijom Mycobacterium.

Ključne riječi

Komentara 2

LI
liliZG
15:44 13.12.2019.

jedan od uzroka i masovni turizam , gdje turisti a i domaći bacaju sve i svašta u more , za još koju godinu , neće više u vodi biti niti planktona.

Avatar rubinet
rubinet
17:39 13.12.2019.

Napisano podebljanim crnim slovima""moratalitet cijele populacije." Moratalitet? Je li to mortalitet u moru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije