Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Velike gospodarske razlike među županijama: Istok Hrvatske zaostaje za razvijenijim dijelovima zemlje

HGK
Foto: Branimir Bradarić
1/2
15.06.2016.
u 14:24

– Prosječna plaća u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tijekom 2014. godine za koju imamo posljednje podatke, iznosila je 4774 kuna za razliku od prosjeka u Hrvatskoj koji je viši za 25 posto i iznosi 5529 kuna. U isto vrijeme prosječna plaća u Gradu Zagrebu tijekom 2014. godine iznosila je 6451 kunu

Hrvatska gospodarska komora (HGK) izradila je analizu gospodarske snage pojedinih županija koja je pokazala, kako se i očekivalo, da postoje velike razlike. U sklopu analize napravljen je i novi indeks koji je nazvan indeks gospodarske snage, a koji je izrađen prema brojnim gospodarskim parametrima. Naime, u obzir su uzeti parametri poput nezaposlenosti, zaposlenosti, BDP-a, prosječnoj plaći, dobiti po poduzećima, ukupnim prihodima…

– Obradili smo podatke dobivene iz 20 hrvatskih županija i Grada Zagreba. Prema indeksu gospodarske snage Grad Zagreb je na prvom mjestu, a slijede ga Istarska i Primorsko-goranska županija. Na samom dnu je Bjelovarsko-bilogorska županija dok se Vukovarsko-srijemska županija nalazi na petom mjestu odozdo, rekao je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić predstavljajući rezultate analize danas u Vukovaru.

Dodao je i kako je analiza pokazala isto tako i gdje i na koji prostor se može više utjecati ali i da se isto tako u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilježi blagi napredak zaposlenosti i nezaposlenosti u odnosu na ostale dijelove Hrvatske.

– Kada je riječ o padu nezaposlenosti onda tome nije razlog jedino odlazak građana u druge zemlje nego i niz drugih čimbenika. S druge strane u Hrvatskoj je trenutno zaposleno oko 1,3 milijuna građana što je za oko 300.000 zaposlenih manje nego prije nekoliko godina, rekao je Savić.

Uspoređujući brojke iz Vukovarsko-srijemske županije i ostatka Hrvatske iz županijske komore Vukovar HGK ističu kako su BDP kao i plaće osjetno manji na istoku Hrvatske nego u Zagrebu i nekim drugima županijama.

– Prosječna plaća u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tijekom 2014. godine za koju imamo posljednje podatke, iznosila je 4774 kuna za razliku od prosjeka u Hrvatskoj koji je viši za 25 posto i iznosi 5529 kuna. U isto vrijeme prosječna plaća u Gradu Zagrebu tijekom 2014. godine iznosila je 6451 kunu. Međutim, kada odemo u prodavaonicu za sve nas su cijene iste, rekla je predsjednica komore Vukovar Vinka Ivanković

>> Burilović: Zadaća HGK je poticanje gospodarske aktivnosti i promicanja kulture poduzetničke klime

>> Milanović: Neću dopustiti ulazak politike u HGK

Komentara 1

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:46 15.06.2016.

a razvijeni dijelovi zemlje se nalaze na marsu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije