Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLA: FAIL

Velika sramota učitelja u Tajlandu

Tajland
Straits Times
09.06.2010.
u 22:11

Čini se da su oni koji odavno govore da je tajlandski obrazovni sustav u rasulu potpuno u pravu: odgovore na vlastita pitanja ne zna osamdesetak posto učitelja

Više od 84.000 srednjoškolskih učitelja i ravnatelja po prvi put su se okušali u znanju iz predmeta koji se predaju u njihovim školama, i postigli rezultate koje bi nazvati katastrofalnima bila preblaga riječ.

Nekih 95 % ravnatelja srednjih škola iz engleskog i tehnologije ne bi dobili prolaznu ocjenu, a ni profesori koji su polagali vlastite predmete nisu ništa bolje prošli: računarstvo je palo njih 88 %, biologiju 86 % a fiziku 71 %.

Ministar obrazovanja Chinnaworn Boonyakiat bio je bijesan kao ris zbog tih rezultata:

- Čak i učitelji ne prolaze, pa kako ćemo onda podići kavlitetu učeničkog znanja?

Mi se bojimo da ni u Hrvatskoj učitelji ne bi prošli baš slavno, a još više se bojimo i pomisliti kako bi takvi rezultati bili protumačeni. SDP bi za to optužio HDZ, HDZ bi tvrdio da je to rezultat SDP-ove nesposobnosti dok su bili na vlasti, HSP bi za to optužio premalo hrvatsva u gradivu, iz HNS-a bi poručili da se i dalje inzistira na neprofitabilnim strukama, HSS bi tvrdio ono što tvrdi i njegov koalicijski partner, ma tko to u tom trenutku bio, a za HSLS nismo sigurni da bi netko smatrao relevantnim ono što kažu.

Učenici? Većina njih je odavno pogledala oko sebe u kakvom društvu živimo, pa ili emigrirala ili odustala od znanja kao sredstva za uspjeh u životu te se upisala u neku stranku. A tko će zarađivati onaj novac oko čije raspodjele se stranke glože? Pa netko, valjda, po onom Krležinom "nigdar ni bilo da ni nekak bilo". Samo što se bojimo da smo i to "nekak" već skoro sasvim potrošili, a za stvaranje novog je već prilično upitno imamo li znanja, sposobnosti, i političara dovoljno pametnih da se maknu s puta onima koji žele znati i raditi.

Ključne riječi

Komentara 2

DM
dr_max
10:13 10.06.2010.

Ovo je jedan od rjetkih clanaka u VL koji su me nasmijali i nazalost potvrdili danasnju situaciju u zemlji. Hvala

ZA
Zagrebas
00:30 10.06.2010.

Moze, posjednimo novinare i neka rjesavaju ispite. Tko padne i jedan mora dati otkaz i ne zaposliti se vise nikada u bilo kojem poslu koji je srodan novinarstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije