Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITNI ZNAK ADVENTA

'Naše su žene i zaručnice odabranike ispraćale u vojsku tako da bi im vezale podgutnicu oko vrata'

Advent u Velikoj Gorici
05.12.2023.
u 11:07

Nije cilj Adventa tek da susjedi i gosti dođu, nešto pojedu i popiju, poslušaju koncert, već i da ih asociramo na naše turopoljske tradicionalne vrijednosti, kao što su odanost, predanost, važnost doma i obitelji. I ovogodišnji je Advent u znaku podgutnice, preteče kravate.

Muving i šušur u srcu Turopolja na tradicionalnom “Adventu u Gorici”. Mališani ozarenih, nasmijanih lica ulaze na klizalište, a njihovi roditelji, u jednoj im ruci ​hot-dog, u drugoj kuhani gin, ponosno gledaju nasljednike kako uživaju. Čekali su prosinac kada će u gradu ponovo biti – akcija. Nema što nema na goričkom Tomislavcu, od ureda Bake Božićnjak, velikoga slamnatog Božićnog sela, kreativnih radionica, kvizova, PlayStation turnira, radionica za odrasle, naravno, do adventskih kućica.

Svi se poznaju

Zgodno je i što se većina ljudi, u šestom po veličini gradu u Hrvatskoj, ovdje i – poznaje.

– Suseda, pa to ste vi! – govore gosti ispred kućice Gordane Brozović (55), gospođe koja je nedavno osvojila titulu prve pratilje najuzornije hrvatske seoske žene.

Pjevač i kantautor Matej Mlađenović u kućici Cheese’and’Go priprema vrući, otopljeni sir,švicarski specijalitet raclette
Foto: Josip Mikačić/Pixsell

– Znaju me svi kao kumicu s Goričkog placa. I ljepše mi je tu raditi na Adventu nego da sjedim doma. Družimo se, smijemo, pa što je ljepše? – priča gospođa Brozović, koja inače prodaje jagode, maline, kupine i povrće, a ovdje na Adventu džemove, likere i sokove.

Jeste li što u rodu Marcelu Brozoviću, pitamo je.

– Ne, ali se poznajemo! – govori Gordana. U adventskoj je kućici i susjeda Zdenka Petras (59), ona prodaje ukrase za bor, adventske vjenčiće za vrata, anđele...

– Sve je ručno rađeno. Još sam ljetos, na plaži u Povljani na Pagu, dok su se moji kupali, ja u hladu heklala ukrase, crveno-zelene, ne bi li bili spremni za Advent – priča gospođa Petras.

Foto: Josip Mikačić/Pixsell

Pjevač i kantautor Matej Mlađenović (34) u kućici Cheese’and’Go priprema, dakako, sir.

– Jedini smo u zemlji koji pripremamo vrući, otopljeni sir, švicarski specijalitet raclette – priča Mlađenović.

Navikao je na gužvu, ovoga puta iza šanka u drvenoj kućici, a inače na – pozornici.

Nema što nema na goričkom Tomislavcu, od ureda Bake Božićnjak, velikoga slamnatog Božićnog sela, kreativnih radionica, kvizova, PlayStation turnira, radionica za odrasle, klizališta...

– Pjevao sam pred 35 tisuća ljudi na Bundeku, kao predgrupa Dini Merlinu. Pišem pjesme, sviram gitaru, imam bend, a naša je pjesme “Izgubljeni” na YouTubeu poslušana više od pola milijuna puta – govori Matej pa se vraća pripremati topljeni sir. Mnogo je gladnih u redu. KUD-ovi plešu, domaći se bendovi pripremaju za svirku... Ponosno to prati Maja Toth, prva žena Adventa, ali i turizma ovog kraja, te kaže:

– Nije cilj Adventa tek da susjedi i gosti dođu, nešto pojedu i popiju, poslušaju koncert, već i da ih asociramo na naše turopoljske tradicionalne vrijednosti, kao što su odanost, predanost, važnost doma i obitelji. I ovogodišnji je Advent u znaku podgutnice, preteče kravate.

Foto: Josip Mikačić/Pixsell

Rubac oko vrata

Kako je turopoljska marama postala hrvatska kravata?

– U Turopolju se vrat kaže – gut, kao gutljaj. A naše su žene i zaručnice iz ovoga turopoljskog kraja u 15. i 16. stoljeću, kada bi car ili kralj njihove odabranike pozvao u vojsku, ispraćale tako da bi im vezale crveni rubac, odnosno podgutnicu, oko vrata. I one bi ih u tuđini, u teškim trenucima, podsjećale na dom. Mirisale su po izabranicama, po domu... Francuski kralj, očito modno osviješten, kada je vidio Hrvate s maramama, rekao im je “I ja želim maramu kakvu imaju Hrvati, maramu ala Croata”. I tako je nastala – kravata. Turopolje joj je domovina, a ona zaštitni znak Adventa – priča gospođa Toth.

Foto: Josip Mikačić/Pixsell

I gosti komentiraju:

– Nije naodmet i što su cijene jeftinije nego na zagrebačkom Adventu, hot-dog je 2,20 eura, klizanje 3, kuhano vino 2,40, a fritule 2,70 eura. Pa toliko je maltene kava u metropoli. Vratit ćemo se, već sutra!

Ključne riječi

Komentara 2

KR
kruti182
13:08 15.12.2023.

bez živine i naslikavanja iste, NIŠTA...

Avatar Idler
Idler
12:12 15.12.2023.

Vredu za rubac/podgutnicu al muving i šušur meju veze z Turopoljem kolk i z Londonom !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije