Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST

Velik pad broja poginulih na cestama u Europskoj uniji

nesreća (1)
Hrvoje Jelavić/Pixsell
Autor
Stojan de Prato
05.07.2011.
u 15:51

Kako bi se broj poginulih do 2020. prepolovio, EK predlaže sveobuhvatan program mjera koji će i Hrvatska morati primijeniti

U proteklih se 10 godina broj poginulih u prometnim nesrećama u Europskoj uniji smanjio za čak 43 posto, a samo prethodne godine bilo ih je 11 posto manje nego godinu dana ranije, objavila je u utorak Europska komisija. U nama susjednoj Sloveniji pad je bio još izrazitiji: 50, odnosno 19%.

Najveća su smanjenja zabilježena lani u Luksemburgu (33%), na Malti (29%) te u Švedskoj (26%) i Slovačkoj (26%). No, broj od 35.000 poginulih godišnje na europskim cestama i dalje je zabrinjavajuće visok. EK dodaje da na svakoga poginulog dolaze još četiri trajna invalida te 10 ozbiljno i 40 lakše ozlijeđenih, uz ukupni društveni trošak od 130 milijarda eura godišnje.

Kako bi se broj poginulih do 2020. prepolovio, EK predlaže sveobuhvatan program mjera koji će i Hrvatska morati primijeniti. On uključuje obveznu ugradnju sustava elektroničke postojanosti i upozorenja za nevezanje sigurnosnih pojasa u sva vozila, a za autobuse i kamione i sustava koji upozorava na prijelaz u suprotni trak te sustava za automatsko hitno kočenje.

K tome, iz europskih fondova plaćat će se gradnja samo cesta koje zadovoljavaju sve sigurnosne standarde. Propisat će se i bolji standardi za obuku vozača i instruktora vožnje. Motocikli će se također morati opremiti sigurnosnim sustavima, a već se ispituju nova tvoriva za sigurnosnu motociklističku odjeću.

Ključne riječi

Komentara 2

KV
kvakva
16:52 05.07.2011.

HAK-ove super metode poučavanja vožnje proširit će se na čitavu EU. Tako će se broj poginulih smanjiti za 89,97%. Za postizanje toga postotka HAKov monopol s Hrvatske morat će se proširiti na čitavu EU.

OB
-obrisani-
16:57 05.07.2011.

\"...a već se ispituju nova tvoriva za sigurnosnu motociklističku odjeću...\" _________________ \"tvorivo\" je materijal, pretpostavljam? na friškom turbo-folk banana bantu \"hrvatskom\"... dakle... novo \"tvorivo\" ne može bitno bolje zaštititi motoriste, to je valjda jasno... ali im može dati dodatnu lažnuu sigurnost, za još progresivnije divljanje po cesti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije