Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umanjivao holokaust

Veličao Hitlera, a sada sjedi 
u Odboru za građanske slobode EP-a

Udo Voigh
09.07.2014.
u 18:23

Udo Voigt ušao u parlament EU iako je osvojio 1% glasova

Imenovanje njemačkog neonacističkog političara u Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta te još jedno neobično imenovanje navodne protivnice prava glasa žena u Odbor za prava žena izaziva osude i zgražanje mnogih novih europskih zastupnika, među ostalima, i Joze Radoša (HNS) i Biljane Borzan (SDP). Novi njemački europarlamentarac Udo Voigt bio je 2009. osuđen za veličanje Waffen SS-a, a veličao je i Adolfa Hitlera te umanjivao žrtve holokausta, no sada sjedi u Odboru za građanske slobode EP-a, što glasno osuđuju i predstavnici europskih židovskih udruga, a i predsjednik EP-a Martin Schulz.

“Pomalo groteskno”

– Svakako je to pomalo groteskno – kaže Jozo Radoš. – Naravno da svaki član EP-a koji ima izborni legitimitet treba biti član radnih tijela, ali nakaradno je da zastupnici koji su očito protiv temeljnih vrijednosti koje brane pojedini odbori postanu članovi baš tih odbora – dodao je HNS-ov europarlamentarac. Odbor za građanske slobode EP-a bavi se ljudskim pravima i bori protiv diskriminacije manjina, a u njemu kao zamjenska članica sjedi i Ruža Tomašić (HSP AS).

– Ne znam tko je taj gospodin. Sudit ću ga po stavovima koje zastupa i izjavama koje daje. Što se tiče mog rada u tom odboru, usprkos tome što neki vjeruju da ja nisam za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ja sam i te kako borac za ta prava. Ali za mene je važna riječ ravnopravnost. Ne iznad, nego ista prava – kaže Tomašić.

SDP-ovka Biljana Borzan bila je ta koja je prošloga tjedna, u izjavi Večernjem listu, sudila o pripadnosti Ruže Tomašić Odboru za građanske slobode. A jučer je Biljani Borzan upao u oči ne samo slučaj njemačkog neonacista u tom odboru nego i slučaj nove zastupnice iz stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova.

Ciljano pozicioniranje

– Gospođa Beatrix von Storch zalaže se za to da žene nemaju pravo glasa, a ciljano se pozicionirala u Odbor za građanske slobode i Odbor za prava žena. Očito se neki zastupnici pozicioniraju u odbore u kojima misle da mogu raditi nered. To jest demokratski, oni jesu izabrani na izborima, no na nama je da ih spriječimo u tome da njihove ideje dobiju ozbiljniji karakter. Njihove populističke ideje znaju biti opasne – kaže Biljana Borzan. Predsjednik EP-a Martin Schulz izjavio je da će pružati otpor svakome tko “poriče holokaust i protivi se ljudskom dignitetu, demokraciji i pluralnosti”.

– U ovom domu nema mjesta za antisemite i rasiste – poručio je Schulz. Njemačka neonacistička stranka prvi je put ušla u EP nakon što je Ustavni sud Njemačke ukinuo izborni prag. Voigt je ušao u EP iako je osvojio samo jedan posto glasova.

Komentara 39

Avatar Idler 3
Idler 3
18:40 09.07.2014.

I kaj sad....kod nas stranke koje nemreju preć prag dobiju u startu 2-3 ministarska i još podpredsjedničko mjesto....i nikom ništ !!!

DU
Deleted user
18:52 09.07.2014.

A sto Bilja promice?

DU
Deleted user
20:18 09.07.2014.

Nije nama Hrvatima bitan ovaj neonacista. Bitni su nam srpski neonacisti koje će, ako netko nešto ne prigovori, ući u EU brže negi mi Hrvati, njihove žrtve koje su oni uspjeli svijetu prikazati kao negativce. Neonacista Šešelj, i neonacisti koji sada vladaju Srbijom rehabilitirali su sami sebe i nikome ništa. A naš netko samo ako povikne bilo kakvu rečenicu sa rječi DOM, odmah se javno osuđuje ... Naročito to voli osuđivati naše novinstvo koje izgleda uopće nije naše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije