Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽANA SVEČANOST

Veleposlanstvo Poljske u Hrvatskoj uručilo civilna odlikovanja za promicanje poljske kulture

Foto: Veleposlanstvo Republike Poljske u Republici Hrvatskoj
1/2
30.11.2022.
u 17:36

Za zasluge u razvoju poljsko-hrvatske znanstvene suradnje i za promicanje poljske kulture Zlatnim križem za zasluge odlikovani su Dalibor Blažina, Jasmin Novljaković te Milan Stanojević

U Veleposlanstvu Republike Poljske u Zagrebu danas je održan svečani sastanak na kojem je Veleposlanik Poljske u Hrvatskoj Andrzej Jasionowski uručio civilna državna odlikovanja trojici istaknutih građana Republike Hrvatske, a koja im je dodijelio Predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda.

Za zasluge u razvoju poljsko-hrvatske znanstvene suradnje i za promicanje poljske kulture Zlatnim križem za zasluge odlikovani su Dalibor Blažina, Jasmin Novljaković te Milan Stanojević, piše u objavljenom priopćenju.
 
Izv. prof. dr. sc. Dalibor Blažina umirovljeni je profesor i dugogodišnji predstojnik Katedre za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom svoje profesionalne karijere bavio se prevođenjem, istraživanjem i promicanjem poljske književnosti te promicanjem poljske kulture i znanosti u Hrvatskoj. Godine 2003. dobio je nagradu Međunarodnog kazališnog instituta za popularizaciju djela S. I. Witkiewicza.

Foto: Veleposlanstvo Republike Poljske u Republici Hrvatskoj

''Posebno je zaslužan za razvoj poljske znanosti u inozemstvu i promicanje poljske kulture i znanosti u Hrvatskoj'', stoji u priopćenju.
 
Jasmin Novljaković docent je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, poznati i cijenjeni glumac, redatelj i prevoditelj poljske književnosti, koji je kroz svoju redateljsku karijeru postavljao predstave poljskih autora promovirajući ih među hrvatskom publikom. Njegove su drame nominirane za prestižne hrvatske kazališne nagrade. U svojoj pedagoškoj djelatnosti veliku pozornost posvećuje poljskim umjetničkim dostignućima. Već gotovo 30 godina aktivno promiče poljsku kulturu i gradi pozitivnu sliku o Poljskoj.
 
Dr. sc. Milan Stanojević je istaknuti profesor medicine, pedijatar-neonatolog cijenjen u Hrvatskoj i Europi.

''Nebrojeno je puta pružio nesebičnu liječničku pomoć potrebitima. Njegova predanost daleko nadilazi standardna očekivanja zdravstvenih radnika. Ljudi koji su putovali u Hrvatsku i članovi lokalne poljske dijaspore često su koristili njegovu pomoć u teškim trenucima'', dodaje se.

Inače, Križ za zasluge utemeljen je 1923. godine, a dodjeljuje ga Predsjednik Republike Poljske osobama koje su svojim djelovanjem značajno doprinijele državi ili građanima kroz požrtvovno javno djelovanje, pružanje pomoći i dobrotvorni rad. Ovo odlikovanje podijeljeno je u tri stupnja, a Zlatni križ za zasluge najviši je stupanj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije