Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUPNI DVOR

Velečasni Kelemenić skuplja nojeva jaja za Uskrs

Zupnik Darko Kelemnic
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
26.02.2010.
u 15:45

U Svetom Jurju u Trnju uvijek se zna se tko će na Uskrs imati najljepše i najveće pisanice. Župnik Darko Kelemenić marljivo skuplja jaja, ali ne kokošja, već – nojeva.

U Svetom Jurju u Trnju uvijek se zna se tko će na Uskrs imati najljepše i najveće pisanice. Župnik Darko Kelemenić marljivo skuplja jaja, ali ne kokošja, već – nojeva. Jedno nojevo jaje veliko je kao 25 kokošjih i od jednoga se može najesti desetero ljudi.

Velečasni Kelemenić ostao je jedan od posljednjih čuvara nojeva, na koje se prije desetak godina u Međimurju gledalo kao na dobru prilika za zaradu, pa se više obiteljskih gospodarstava odlučilo okušati u uzgoju. Pionir u uzgoju bio je Zdravko Pandur iz Hodošana, koji je nekoliko ptica darovao župniku. Veliki su troškovi proizvodnje, no župnik ih ne drži radi isplativosti.

– Meni su to kućni ljubimci. Sigurno neće na klanje, živjet će na župnom dvoru dok ne uginu od starosti – kaže župnik.

Na župnom dvoru on i domaćica brinu se o šest nojeva. Ptice su visoke do 275 centimetara, teške do 140 kilograma, a mogu se kretati i 80 kilometara na sat. Životni vijek im je 70 godina. Jedu sve vrste žitarica, trave i smjesu. Jedna obitelj sastoji se od mužjaka i šest ženki. Zimi mogu izdržati temperature do minus 30 stupnjeva. Suprotno uvriježenom mišljenju, nojevi uopće na zabijaju glavu u pijesak!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije