Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kosovo izgubljeno

Većina za EU, ali protivnici su jaki – Nikolić i Crkva

'Serbian President Tomislav Nikolic (L) hugs Serbian Prime Minister Ivica Dacic (R) prior to their meeting with U.S. Secretary of State Hillary Clinton and EU foreign policy chief Catherine Ashton in
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
07.04.2013.
u 21:18

Oporba joj je olakšala posao, čelnici većine stranaka kažu kako treba prihvatiti realnost da je Kosovo država

Sutra će netko od najviših političkih dužnosnika Srbije izaći pred građane i reći da je donesena odluka: Srbija se odriče Kosova. Ili možda neće. Možda će reći – odričemo se EU jer ionako nam nije zajamčeno ništa, čak ni datum. Ne zna se ni tko će obaviti tu zadaću koja, bez obzira na vrstu odluke, neće biti laka. Ili se možda odluče pred javnost izaći sva trojica: I Dačić i Vučić i Nikolić.

Nacionalisti različito

Danas im je oporba donekle olakšala odluku jer je gotovo sva bila za europski put Srbije. Premijer Ivica Dačić cijeli je dan primao predstavnike političkih stranaka, tražio sugestije, mišljenja. No nisu svi bili na istom tragu. Bivši srbijanski predsjednik, a danas šef Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, jasno je poručio: “Prijedlog iz Bruxellesa treba odbaciti pod svaku cijenu i pregovore vratiti pod okrilje UN-a.”

Sasvim drugačiji stav ima nekadašnja perjanica srpskog nacionalizma Vuk Drašković, predsjednik Srpskog pokreta obnove, ali i brojni drugi, umjereniji političari i čelnici stranaka koje predstavljaju manjine u Srbiji. Čedomir Jovanović je također među njima i, nimalo neočekivano, rekao je da se zalaže za dogovor s Prištinom jer se time omogućava trajan mir u regiji.

Svih je ovih dana pak bila nejasna pozicija glavne oporbene, Demokratske stranke. Novi predsjednik Dragan Đilas previše se bavio samom strankom tako da su mu ključne teme prošle pred nosom. Tek se jučer zapravo očitovao o tom za Srbiju ključnom problemu i poručio da Srbija treba potpisati bruxelleski sporazum.

Teško ga je slomiti

Državni je vrh tada mogao odahnuti jer, odluči li se za sporazum s Prištinom, iza takve bi odluke stajale i sve najvažnije stranke u zemlji. Čini se da je i najmoćniji čovjek Srbije Aleksandar Vučić sklon kapitualciji i priznavanju realnosti, ali cijelo vrijeme je velika nepoznanica predsjednik Tomislav Nikolić. Njega je najteže slomiti. Upravo na temi Kosova Nikolić je i dobio predsjedničke izbore, jamčeći da ga se neće nikada odreći. A sada bi, godinu dana kako je prvi čovjek države, trebao progutati gorku pilulu. I dok se vrh Srbije danas pekao na vatri, iz Bruxellesa je tijekom dana stigao mali tračak nade odnosno poruka da možda i ne treba donijeti baš čvrstu odluku, nego samo stav...

>> Drašković: Neće valjda Srbija biti talac stotinjak Srba na Kosovu?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije