Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskrsna noć u Hitnoj

Većina pacijenata nije za hitnu, ali pomoći ćemo svakomu

Vinogradska
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
07.04.2015.
u 08:30

Praksa Hitne službe noću u KBC-u “Sestre milosrdnice” jest od deset do 15 operacija

Sutra će šunke i jaja doći na naplatu. Bit će “veselja” kad proradi žuč, prognozirao je dr. Mladen Tomljenović, dežurni šef kirurgije u Hitnoj pomoći KBC-a “Sestre milosrdnice” u Vinogradskoj u noći Uskrsa. Blagdan, hladno vrijeme, a možda i pun Mjesec poštedjeli su donekle dežurnu ekipu Vinogradske. Barem onaj dio noći koji smo proveli s njima. Do ponoći su kirurzi “riješili” tri operacije – jedno slijepo crijevo, žuč i zapetljaj crijeva, nabraja dr. Tomljenović.

On “zapovijeda” dežurnom ekipom na Uskrs, a što se hitne kirurgije, tiče uz njega su u Vinogradskoj još četiri kirurga i pet anesteziologa. Praksa noći u Hitnoj im je u prosjeku deset do 15 operacija, kaže kirurg vodeći nas kroz hitnu kiruršku dvoranu prema glavnom šalteru za prijam pacijenata. Svakodnevno dolaze visokotlakaši, ozlijeđeni u prometnim nesrećama, zatvorenici u pratnji policije, nemoćni starci, pijanci...

Dvojbene upute iz letka

– Hoćemo li mi doći na red, njemu nije dobro – protestirala je jedna gospođa kada smo ovu hitnu službu silom prilika posjetili prije desetak dana. Tada nije bilo slobodnog stolca u čekaonici. Ljudi su to koje je dovela nevolja i strah, bilo za vlastiti ili za život nekog bliskog pa nitko ne primjećuje onog drugog što je došao u kućnim papučama niti sluša što gunđaju oni glasni poput gospođe koju smo spomenuli.

– Da, znaju biti stotine ljudi, ne možeš stati. Hvala Bogu, večeras nije tako i dosad smo začudo obavili samo tri operacije – kaže dr. Tomljenović dodajući kako Hitna nema pravila te da se najviše naradio kad je Zagreb bio opustošen u ljetnim mjesecima. Ali neka pravila Hitne ipak postoje, a to su ona koje je propisala zdravstvena vlast, koja ponavlja da bolničke hitne službe treba rasteretiti. S tim je ciljem prošle godine, podsjetimo, izdan i priručnik za pacijente kojima se objašnjava kada uopće trebaju ići u Hitnu. Letak je to pun dvojbenih uputa. Možda i nisu dvojbene medicinski, no kako ljude naučiti koja je bol u prsima za odlazak u Hitnu, a koja za ostanak doma i čekanje termina kod svojeg liječnika obiteljske medicine? I ovu uskrsnu noć na Hitnoj uvjerili smo se da su mnogi komotno mogli ostati doma i ostati živi. Kako kaže dr. El Tananay Fathy, zna biti i 90 posto slučajeva kojima zapravo nije bila potrebna hitna pomoć. Taj je postotak u pravilu oko 70 posto, potvrdili su i iz HZZO-a, koji je tiskao spomenuti vodič za samopomoć.

Suprotan učinak

U tom smislu uvijek se ističe kako pacijenti kojima nije ugrožen život nisu pacijenti za hitnu pomoć te da zbog zagušenja može bez liječničke pomoći ostati onaj komu je doista potrebna. Da se tih uputa u praksi striktno drži, pokazao nam je nedavni osobni primjer kad smo u samoborsku Hitnu naišli na praznu ordinaciju. Dežurni je liječnik s timom bio na terenu, a na pultu je tek stajala uputa da nazovemo 112. Broj je bio zauzet, a konačno nakon javljanja poručeno nam je da se ekipa vraća s intervencije.

Dio onih koji tada naiđu uputi se u Vinogradsku i – stvori dodatnu gužvu u ovoj bolničkoj hitnoj kojoj gravitira pola milijuna građana. Ministarstvo zdravlja ne mijenja mrežu hitnih službi pa će Županija, objavljeno je ovih dana, sufinancirati njihov rad u zagrebačkoj okolici. Jer učinak je trenutačno sasvim suprotan od planiranog – u bolničkim hitnima službama su i oni koje se moglo zbrinuti u lokalnim službama hitne pomoći. Puno je tu dvojbi i ishitrenih odluka, ali nedvojbeno je da ovi liječnici i hitna primaju i brinu se o svakom pacijentu koji im dođe.

>>Za transplantaciju dvije nove operacijske sale i 47 kreveta, 6 u izolaciji

>>Nije dobila status njegovateljice, a 24 sata na dan se brine o suprugu

Komentara 1

Avatar samo.zvonko
samo.zvonko
10:49 07.04.2015.

Je li to vodič koji ne služi ničemu osim kao pokriće da se nekoj firmi prebace sredstva za izradu vodiča, vizulani identitet, PR i slične nematerijalne usluge?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije