Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUBITAK NACIONALNOG PONOSA

Što se dogodilo s posadom potonule 'Moskve'? Rusi objavili spornu snimku spašenih

Foto: Reuters/Twitter
1/3
16.04.2022.
u 21:33

Sjedinjene Države su u međuvremenu potvrdile da su krstaricu pogodila dva ukrajinska projektila. Vjeruje se da je riječ o protubrodskim projektilima klase Neptun. Kremlj je kasnije priznao da je Moskva potonula, no tvrdili su kako se to dogodilo zbog nemirnog mora i to tijekom tegljenja krstarice na sigurno.

Vjeruje se da je nekoliko stotina mornara poginulo na ruskoj krstarici Moskva nakon što ju je pogodili ukrajinski projektili, a najnoviji izvještaji govore da je tek nekoliko desetaka članova posade od njih 510 spašeno prije nego što je Moskva potonula, piše britanski Telegraph.

Ruskoj vojsci trebao je gotovo cijeli dan da prizna sramotni gubitak ponosa svoje crnomorske flote, početno tvrdeći kako je krstaricu zahvatila samo vatra nakon eksplozije i da ga tegle na kopno.

Sjedinjene Države su u međuvremenu potvrdile da su krstaricu pogodila dva ukrajinska projektila. Vjeruje se da je riječ o protubrodskim projektilima klase Neptun. Kremlj je kasnije priznao da je Moskva potonula, no tvrdili su kako se to dogodilo zbog nemirnog mora i to tijekom tegljenja krstarice na sigurno.

VIDEO: Isplivao je intervju Vladimira Putina u kojem je otkrio razlog zašto nikada ne govori o svojoj djeci

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je u četvrtak da su uspjeli evakuirati svih 510 članova posada s broda i da su prebačeni u luku Sevastopolj. Iz članka koji je objavila državna agencija Tass u kojem se početno navodilo da je evakuirana cijela posada je kasnije maknuta riječ "cijela".

Dva dana kasnije nema konkretnih dokaza da je preživio i jedan član posade broda. Kao što bi se moglo očekivati, nije objavljena niti jedna potvrđena fotografija niti snimka preživjelih. Dojmu da nije sve kako navode ruske vlasti pokazuje i okupljanje nekoliko desetaka osoba u Sevastopolju u petak kad su održali bdijenje na glavnom trgu, te su ostavili pogrebni vijenac na kojem je pisalu 'Za Moskvu i njezinu posadu'. No, pojavile su jesu informacije da ima spašenih.

Photo: ALEXEY PAVLISHAK/REUTERS
Foto: ALEXEY PAVLISHAK/REUTERS, ilustracija

Litvanski ministar obrane Arvydas Anusauskas kazao je da je turski brod spasio barem 54 osobe s ruske krstarice nakon što je poslan poziv u pomoć u jutarnjim satima četvrtka. Nije poznato što se s njima dogodilo, piše Telegraph.

Ukoliko se pokaže da je uistinu istina da je poginula većina članova posade Moskve, to bi bio najveći vojni gubitak Rusije na moru još od Drugog svjetskog rata.

Rusko Ministarstvo obrane objavio je u subotu video u kojem se zapovjednik ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov navodno sastaje s članovima posade. Video dug 38 sekundi pokazuje admirala kako pozdravlja nekoliko desetaka muškaraca koji nose vojnu uniformu ruske mornarice. U ovom trenutku ne postoji potvrda kad je snimljen video niti tko se točno nalazi na njemu.

 

Potonuće krstarice je veliki udarac za Rusiju. Mnogima je simbol ponosa, a šutnju ruskih vlasti mnogi uspoređuju s onom koja je bila kad je potonula podmornica Kursk.  Jedan od razloga zašto je Moskva toliko bila je i zbog svoje uloge od početka rata u Ukrajini. Krstarica Moskva sudjelovala je u prvim danima invazije u napadu na Zmijski otok u Crnome moru, blizu rumunjske granice, u kojemu je zarobljeno 19 pripadnika ukrajinske ratne mornarice koji su poslije razmijenjeni za ruske zarobljenike.

VIDEO: Putin navodno truje i pritvara članove svojeg najbližeg kruga? Žestoki kritičar Kremlja iznio teške optužbe

Komentara 65

Avatar Idler
Idler
22:16 16.04.2022.

Ja bi od srama rajše priznal kak su me Ukrainci deset put trefili neg ova bedastoća oko požara kaj potopi glavni brod vu floti !

VI
Vivian
00:56 17.04.2022.

Turski brod spasio 54 ruska mornara sa potonule krstarice "Moskva". Eto, dosli smo u situaciju da NATO mora spasavati Ruse od Ukrajinaca.

Avatar Fraktura lubanje
Fraktura lubanje
00:55 17.04.2022.

Susjedi orci su nešto tihi u komentarima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije