Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan za budućnost

Većina bi studirala jezike Zaposlilo bi se samo 13 posto učenika

'17.05.2011., Karlovac - Maturanti dugoreske i karlovackih srednjih skola velikom povorkom kroz srediste grada obiljezili zadnji dan nastave.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
21.06.2011.
u 10:16

Neodlučnih je 140, a njih 44 ima drukčije ambicije, postat će policajci, vojnici i vatrogasci, položiti majstorski ispit...

Prijamni ispit dobro sam napisao i vjerujem da ću se upisati na Medicinski fakultet. O tom sam pozivu počeo razmišljati u trećem i četvrtom razredu srednje škole. Vjerujem da je to za mene najbolji izbor, kaže maturant Gimnazije Luka Janković. Kao državni prvak iz biologije ima pravo na direktan upis na tri fakulteta, pa je njegov drugi izbor molekularna biologija.

 Atraktivno i Veleučilište

 I dok je bivši gimnazijalac riješio svoje studentske brige, mnogi se još moraju znojiti do objave konačnih ljestvica poretka. Od 975 učenika završnih razreda srednjih škola, koje je karlovački Zavod za zapošljavanje anketirao o njihovim profesionalnim namjerama, 661 ili 68 posto ih planira nastavak školovanja. Većina želi dalje na Filozofski fakultet, na kojem su im najatraktivniji engleski i hrvatski jezik, psihologija, zatim njemački, ruski i španjolski. Na drugom je mjesto ekonomija, iza koje slijede Pravni, Fakultet elektrotehnike i računalstva, Učiteljska akademija, PMF i Veleučilište Karlovac, na kojem je mladima najzanimljiviji studij ugostiteljstva.

 Pokrenuti vlastiti posao

 Najmanji je interes učenika za studiranje u prirodoslovnom i umjetničkom području.

 – Zanimljivo je i da se nakon završene srednje škole samo 130 ili 13 posto učenika namjerava zaposliti. Neodlučnih je 140, a preostalih četrdeset i četiri ima neki drukčiji, ali jasan plan za budućnost, koji ne uključuje studiranje i zapošljavanje. Najčešće se radi o obrazovanju za zanimanje policajac i pristupanju Hrvatskoj vojsci. Dio želi kroz obrazovanje odraslih steći četverogodišnje zanimanje, položiti majstorski ispit i otvoriti vlastiti obrt, te postati vatrogasac – kazala je viša stručna savjetnica za profesionalno informiranje i obrazovanje pri karlovačkom Zavodu za zapošljavanje Ivana Mehle.

 Namjeru da se zaposle u najvećoj mjeri pokazuju učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin, Trgovačko-ugostiteljske, Tehničke, Prirodoslovne, Šumarske i drvodjeljske škole.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije