Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Večernji vam daruje poster hrvatskog Da Vincija – Fausta Vrančića

Faust Vrančić
PR
Autor
PR članak
20.10.2017.
u 17:16

U utorak 24. listopada ne propustite poster hrvatskog velikana na dar i učite o izumima koji su mijenjali svijet

Čak i 400 godina nakon smrti Faust Vrančić i više je nego zaslužio da mu posvetimo svoje vrijeme i prisjetimo se njegovih velikih izuma.

Večernji list zato u utorak 24. listopada svim svojim čitateljima daruje poster na kojem možete pronaći njegove velike izume, ali i detalje iz privatnog života. Faust je bio izuzetno svestran renesansni čovjek – polihistor, kozmopolit, izumitelj, jezikoslovac i biskup. Svojim izumima daleko je nadišao svoje vrijeme, a važnošću prešao sve granice svijeta.

Faust Vrančić svojim je ostvarenjima dotaknuo mnoge generacije i olakšao nam je živote na čemu mu možemo biti neizmjerno zahvalni – mlin, most i padobran samo su neki od njegovih izuma! Također, njegova su ostavština i brojna tiskana djela u kojima opisuje razne tehničke konstrukcije – uz komentare na pet različitih jezika! Njegovo znanje stranih jezika potvrđuje i Rječnik pet najuglednijih europskih jezika, latinskoga, talijanskoga, njemačkoga, dalmatinskoga/hrvatskoga i mađarskoga. Uz to objavljuje i prvi cjeloviti rječnik hrvatskoga jezika koji postaje temelj hrvatske leksikografije.

Na posteru potražite i detalje iz njegova života, doznajte gdje se školovao, gdje je putovao – ali i uz koji je kraj bio izuzetno vezan!

U utorak 24. listopada ne propustite poster ovog hrvatskog velikana na dar i doznajte mnogo toga o njegovim izumima i privatnom životu!

Komentara 1

DU
Deleted user
17:28 20.10.2017.

faust vrancic izgleda ko turski janjicar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?