Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGI DOL

VIDEO Večernji list u Centru za prihvat migranata: Objekti nisu korišteni od Domovinskog rata, evo kako sada izgledaju

Privremeni centar za registraciju ilegalnih migranata
Foto: Snježana Bičak
1/4
27.02.2024.
u 08:18

U posjet centru doći će u utorak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a iako je do sada medijima bio zabranjen obilazak lokacije, Večernji list je provjerio kako sada izgledaju objekti koji su do nekada, budući da se nisu koristili od Domovinskog rata, bili zarasli u travu i korov.

Na području nekadašnjeg vojnog kompleksa u Dugom Dolu, na razmeđi općina Krnjak i Barilović u Karlovačkoj županiji, krajem prošle godine otvoren je privremeni Centar za registraciju tražitelja međunarodne zaštite. Od tada je kroz njega prošlo 1100 migranata, a riječ je o kontejnerskom naselju udaljenom kilometrima od zadnjih kuća.

U posjet centru doći će u utorak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a iako je do sada medijima bio zabranjen obilazak lokacije, Večernji list je provjerio kako sada izgledaju objekti koji su do nekada, budući da se nisu koristili od Domovinskog rata, bili zarasli u travu i korov. Božinović je najavio i brifing o aktualnom stanju ilegalnih migrancija, a u Karlovačkoj županiji bit će i Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu MUP-a, kao i Antonio Gerovac, načelnik Uprave kriminalističke policije.

Inače, kako smo ranije pisali, registracijski centar u Dugom Dolu otvoren je zbog velikog broja zahtjeva za azil, ali i da se migranti izdvoje iz policijskih postaja.

"Zbog Centra će se ubuduće kretanje migranata po županiji svesti na minimum jer će policija u Dugi Dol, kada bude uređen, tamo privoditi migrante na registraciju te ih onda odvoditi prema centrima koji već postoje radi traženja azila. Dakle, uvjereni smo da neće biti nikakvog slobodnog i nekontroliranog kretanja migranata po mjestima u županiji. Prostor će biti ograđen, a govori se o potrebi smještaja oko 500 osoba na lokaciji", najavila je ranije karlovačka županica Martina Furdek Hajdin

VEZANI ČLANCI:

Inače, migrantski kamp u Dugom Dolu najprije je, nakon najava o otvorenju, izazvao negodovanje građana, koji su bili u strahu za vlastitu sigurnost, no primirili su se kada su shvatili da ondje neće biti azil za strance, odnosno prostori za stanovanje.

"Zato su se građani malo primirili, bilo je prosvjeda i otpora općenito, ali smo uvidjeli da nije sve tako crno, bolje da se migracije drže pod kontrolom policije. Ovom rutom vjerojatno više neće ići oni ilegalni migranti koji love u mutnom, jer će znati da je tu policija, da se tu uzimaju otisci itd.", kazao je ranije Hini zamjenik načelnika Krnjaka Josip Ljevar.

Zaključio je tada i da će u Dugi Dol dolaziti tražitelji azila, oni koji žele spajanje sa svojim obiteljima u drugim državama ili oni koji žele ostati u Hrvatskoj, a takvi su ljudi, dodao je, "sigurno vrijedni naše zaštite i pomoći".

VIDEO Filmska potjera u Zagrebu: Kombijem s migrantima jurcao po gradu, zabio se u policijsku blokadu

Komentara 11

GO
goran2hr
08:30 27.02.2024.

Prestanite više sa tom "registracijom"! To je temelj na kojem nam ih kasnije deportiraju druge zapadne države, pa čak i Švicarska. Zašto ih nije "registrirala" Grčka ili Italija? Sve što rade suprotno je logici i nacionalnom interesu. Ili ih uopće ne puštati da pređu granicu, deportirati nazad u zemlje iz kojih potječu ili ih samo propustiti, pa neka ih "registrira" Belgija.

VJ
Veli Jože
08:42 27.02.2024.

Kada bi na izborima mogli prepoznati stranku koja može te iste vraćati nazad i koja nije strani poslušnik,ali to je već popis lijepih želja.

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
08:51 27.02.2024.

Samo pogledajmo ove naše strane radnike koji nam dolaze iz nama egzotičnih zemalja, od Nepala, Indije i sl. Samo kod nas u Osijeku se počeli okupljati na trgu, parkovima i sl, i bude ih po 40ak ako ne i više. Zar nije to već skup na javnom mjestu, isto tako zadirkuju cure, djevojčice isto koje su 13-17 god. Dobacuju im, neke zvukove ispuštaju kao frrrr i sl. Stoje blizu jedne banke, pa kada hoćeš do banke ili bankomata moraš proći kroz tu rulju, neće se ni skloniti da priđeš već se trebaš probijati kroz njih. A samo se čeka da se nešto dogodi da bi na takve stvari institucije reagirale. Isto su jednu NTL trgovinu ispraznili jer njih 10 uđe pa pokradu, pa ih više od dvoje ne puste unutra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije