Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Večernje novosti: Srbi uvijek dobijaju veće kazne za ratni zločin

Milorad Pupovac, Saša Milošević (1)
Tomislav Miletić/PIXSELL
30.12.2012.
u 19:15

Beogradski list "dokazuje" kako Srbi za ratne zločine "uvijek dobijaju duple kazne

- Kad se u Srbiji sudi za ratni zločin gotovo uvijek se dodjeljuje najveća zakonska kazna od 20 godina ili minimalno 15. Mi se uvijek pridržavamo standarda. No, u Hrvatskoj se uvijek polazi od načela da su optuženi “branili svoj narod”, kao da drugi nisu branili svoj. I zakonska rješenja i kazne koje se izriču su strategija ponižavanja i kažnjavanja protiv Srba, smišljena još kada se osnivao Haaški tribunal - kaže za odvjetnik Branislav Tapušković za beogradske Večernje novosti koji donose veliki tekst u kojemu se \"dokazuje\" kako Srbi za ratne zločine \"uvijek dobijaju duple kazne\". Navode i primjer nadavnog izricanja presude Hrvatima za ratni zločin počinjen u Kerestincu nad Srbima koji su dobili \"od jedne do tri godine zatvora, a kao olakšavajuću okolnost Županijski sud u Zagrebu uzeo je činjenicu da su sudjelovali u obrambenom ratu”.

S druge strane iznose primjer iz Srbije, gdje je \"Prizivni sud Srbije jednom od osuđenih za isto kazneno djelo - zlostavljanje civila u logoru Ekonomija, Vukovar - povećao kaznu zatvora sa 15 na 20 godina\". Pravni stručnjaci tumače kako su razlike u presudama zbog različitih zakona, ali i okolnosti u kojima je zločin počinjen.

- Sud najprije utvrđuje činjenično stanje, pa se uzimaju olakašavajuće i otežavajuće okolnost. Hrvatski zakon predviđa i posebno olakašavajuće okolnosti. Zbog toga su u Hrvatskoj moguće kazne i ispod zakonskog minimuma od pet godina, osobito za pripadnike hrvatske vojske - pojašnjava Savo Štrbac, direktor Dokumenatcijskog centra Veritas Štrbac, i osim slučaja Kerestinac, navodi i primjer Mihaila Hrastova koji je \"za zločin na Koranskom mostu u Karlovcu, kada je ubijeno 13 vojnika JNA\", dobio četiri godina. Novosti tvrde kako visina kazne u Hrvatskoj i BiH ovisi o nacionalnosti optuženog.

- U hrvatskom pravnom sustavu, ako se sudi Srbinu za neko djelo i Hrvatu za isto to djelo, kazne će biti različite. Srbin će dobiti veću, a Hrvat manju kaznu - kaže za Novosti Saša Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj pa navodi primjer Srbina, pripadnika Teritorijalne obrane Krajine, \"koji je za udaranje hrvatskih zarobljenika dobio kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora. a Hrvat koji je ubio 13 zarobljenika kažnjen je s četiri godine zatvora\". Takvo mišljenje dijeli i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

- Svih ovih godina suđenja u Hrvatskoj su pristrana i nedovoljno profesionalna kada su u pitanju okrivljeni sa srpske i hrvatske strane - zaključuje Pupovac.

Komentara 3

BA
Batman9
19:40 30.12.2012.

Jadni!

JA
Jajce67
19:32 30.12.2012.

Cuj duplu kaznu!!!Hajvanu jedan,Hrvati su branili svoje a nisu napadali srbiju,kao sto ste vi Hrvatsku...Malo vam je i dupla,trodupla,vecina je zasluzila smrtnu.

ŠI
šimuka
20:02 30.12.2012.

I pošteno je da dobiju i višestruko veče kazne,jer oni i jesu pravi agresori,svi ostali su žrtve.No malo su se ipak za****i.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije