Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekshumacije

Već smo pronašli 214 nestalih, dvostruko više nego Hebrang

kosti (1)
Borna Filić/Pixsell
28.02.2013.
u 13:04

Prestankom rada ureda koji je vodio HDZ-ov zastupnik uštedjelo se 300.000 kuna na honorarima njegovih suradnika

Bajkoviti otok Jakljan u neposrednoj blizini Dubrovnika bio je posljednje što su ikad vidjeli. Sa zadnjim danima Drugog svjetskog rata, veća grupa zarobljenih vojnika Wehrmachta zarobljena je u Puli pa prebačena na Korčulu, a odande dovedena na Jakljan i pogubljena, produženom rukom komunističkih vlasti.

Zajedno u smrti

Gotovo 70 godina kasnije, na mjestu njihove pogibije pretvorenom u golemu grobnicu istražitelje je zatekao velik bor. Kada su moćni strojevi zaorali utrobu zemlje, prizor je bio nadrealan: kroz godine i desetljeća taj je bor pustio korijenje koje će obujmiti tijela svih 214 ljudi, zajedno ih sjediniti u smrti. Od njih su ostale tek kosti, jedna vojna pločica s imenom i rednim brojem te prsten s inicijalima i godinom vjenčanja...

Prvi je to projekt Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja otkako je 1. siječnja na snagu stupio Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Taj se zakon, podsjetimo, u javnosti našao pod paljbom kritika s desnice zbog sumnje da će gašenjem Ureda za istraživanje komunističkih zločina, na čijem je čelu bio Andrija Hebrang, zatrti pokušaj da se rasvijetli taj dio hrvatske povijesti.

Međutim, Uprava, čiji je model rada na pronalaženju nestalih iz Domovinskog rata prepoznat i na svjetskoj razini, u svojem je okrilju unazad dva mjeseca oformila novi sektor koji se bavi isključivo tematikom Drugog svjetskog rata, a u koji su mahom prebačeni bivši djelatnici Hebrangova ureda.

Uprava se, prema riječima pukovnika Ivana Grujića, sada s podjednakom energijom bavi ekshumacijom i identifikacijom žrtava Domovinskog rata, kao i onih iz Drugog svjetskog rata, stradalih od komunističke ruke.

– Zakon vrlo jasno kaže da sve žrtve trebaju biti dostojno pokopane bez obzira na nacionalnu pripadnost, a mjesta njihove pogibije bit će istražena i obilježena. Za nas nema razlika – kaže Ivan Grujić.

Nakon odlaska u Dubrovnik, gdje je zbog racionalizacije troškova obavljena i ekshumacija tri hrvatska branitelja, po istom će principu sljedeća destinacija biti Županja.

Dojave građana

– Nakon probnih iskapanja vezanih uz Domovinski rat, ondje ćemo, zahvaljujući dojavama građana, istražiti grobište sa 30-ak strijeljanih žrtava nakon kapitulacije njemačke vojske. Naime, otkad je zakon stupio na snagu, ljudi se masovno javljaju pa svakodnevno dobivamo nove informacije. Ta priča o nekom nepovjerenju potpuno pada u vodu – kaže pukovnik Grujić, dodajući da njihove kritičare najbolje demantiraju brojke.

Naime, u nepuna dva mjeseca Uprava je ekshumirala dvostruko više od Hebrangova ureda (104 žrtve za godinu dana) te uštedjela više od 300 tisuća kuna, koliko je dosad odlazilo za honorare članova tog ugaslog tijela

Komentara 8

ČI
čijismo
13:12 28.02.2013.

nije ni to ,čudo veliki uspjeh,, naime večina predaka današnje vlade bi mogla prstom pokazat u još puuno grobnica ondašnjih žrtava kpj kph i ostalih kp :)

Avatar tkoznahdz
tkoznahdz
13:18 28.02.2013.

Nisu oni bili radi istraga nego radi dobrih naknada za njihov nerad, pa prijašnji "Jazavci" su praznili blagajnu i lagodno živjeli. Narod ostavili u neimaštini koliko su organizirano praznili blagajne i uzimali. Sramota su oni sramota ovoga naroda i naše zemlje.

ME
Medici
13:11 28.02.2013.

Ministre, čemu usporedba sa bilo kojim prethodnikom?Ako pošteno i predano radite svoj posao, budućnost će vam reći hvala. Ako želite raditi, nemate vremana za usporedbe..a u vašem ministarstvu ima posla i preko glave. Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije