Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalizacija

Vatrometom obilježen kraj analogne televizije u Istri i Primorju

vatromet
Sanjin Strukić/Pixsell
Autori: bma, A.Be./VLM
27.01.2010.
u 00:13

Nekoliko minuta prije ponoći nad Motovunom je zasvijetlio vatromet. Simbolično, ispaljene su 53 rakete za dosadašnje 53 godine analogne televizije. Kada je ispaljena i posljednja raketa, zaposlenici odašiljača na Učki isključili su analogni signal.

U utorak u 23.59 u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji isključen je analogni televizijski signal, a odašiljanje programa nacionalne televizije nastavljeno je samo u digitalnoj tehnologiji (DVB-T), koja je na odašiljaču Učka dostupna još od 2005.

Program HRT-a, RTL-a i Nove TV od sada je dostupan na UHF kanalima 28 i 53. Lokalne televizije RiTV, NIT, TV Nova i Kanal RI od ponoći su počele digitalno emitirati na UHF kanalu 29 koji je dosad koristio HRT za analogno odašiljanje svog Drugog programa. Za razliku od nacionalnih, lokalne će televizije još neko vrijeme moći emitirati i u analognoj tehnologiji.

Vatromet nad Motovunom

Nekoliko minuta prije ponoći nad Motovunom je zasvijetlio vatromet. Simbolično, ispaljene su 53 rakete za dosadašnje 53 godine analogne televizije. Kada je ispaljena i posljednja raketa, zaposlenici odašiljača na Učki isključili su analogni signal.

– Od ponoći počinjemo pratiti rezultat dosad obavljena posla u digitalizaciji. Optimist sam – rekao je državni tajnik Igor Lučić. Tako je 170.000 kućanstava u tim dvjema županijama počelo primati samo digitalni signal četiriju nacionalnih programa.

U većem dijelu Hrvatske gašenje analogije 3. ožujka

Digitalna regija D5 koju porkiva odašiljač Učka postala je tako prva hrvatska regija u kojoj je obustavljeno paralelno emitiranje analognog i digitalnog signala. Gašenje analognog signala se nastavlja, a sljedeće će se dogoditi 3. ožujka kada će veći dio Hrvatske ostati bez analognog signala.

Tog bi se dana trebali ugasiti analogni odašiljači u istočnoj Slavoniji i Baranji, Zagorju, Podravini i Međimurju, sjevernoj Dalmaciji i na dubrovačkom području.

Era analogne televizije u Hrvatskoj završit će 5. listopada gašenjem odašiljača na Sljemenu, koji će posljednji prijeći na isključivo digitalno emitiranje.

Komentara 12

BE
beeroslaw
00:59 27.01.2010.

Je** HRT idemo na torrent i online

OB
-obrisani-
01:03 27.01.2010.

Baš me zanima kako će reagirati staračka domaćinstva razasuta po Velebitu, kojima je televizija bila prozor u svijet,kad im se slika zasniježi.Imaju stare televizije,a pojma nemajukaj je to digitalno a kaj analogno? Bili,pretplatu moraš platiti i ako ništa ne vidiš? Plačaš porez na TV aparat a ne na sliku.Zato ja nemam TV prijamnik, nego gledam programe preko kompjutora.Pa da vidiš kako kontrolori s televizije razgorače oči, kad dođu u kontrolu,a ja na velikom monitoru preko kompjutora gledam sve programe.

BT
bili-tartuf
00:38 27.01.2010.

to znací da se netriba placáti -HTV predplata...\"ako nevidis´-neplacás´\"..!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije