Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kornatska tragedija

Vatrogasac Grgas: Prizor je bio užasan, umirali su pred nama

kresimir grgas
Hrvoje Jelavić/Pixsell
01.02.2011.
u 11:49

K. Grgas: Zbog jakog vjetra držali smo se za stijene. K. Popović: Jednog smo vatrogasca našli među stijenama okrenutog naopako.

Potresnim svjedočenjima dvojice vatrogasaca DVD-a Zablaće, Krešimira Grgasa i Kristijana Popovića u Zadru je nastavljeno suđenje jedinom optuženom za kornatsku tragediju Draženu Slavici, bivšem zapovjedniku šibenskog JVP-a. Dvojica svjedoka su se zajedno s ostalim vatrogascima iskrcala na Kornatu, ali nisu helikopterom krenula prema kruški s vodom jer je Grgas izgubio mobitel i radiostanicu te su ih ostali tražiti, što ih je na kraju vjerojatno i spasilo. Potom su krenuli pješice i pokušali stupiti u vezu s ostalim vatrogascima.

– Preko radiostanice smo čuli Marinka Kneževića kako zove upomoć. Rekao je da je vatra prešla preko njih i da ima mrtvih i ozlijeđenih. Zvao sam 93 i dobio Slavicu, a on mi je rekao da je tražio helikoptere i da pokušam naći unesrećene – rekao je Grgas koji je, svjedočeći o vremenskim uvjetima kobnoga dana na Kornatu, rekao je da je cijelo vrijeme puhao jak vjetar i da se, kad je došao na Veli vrh, zbog jačine vjetra morao držati za stijene.

Tražili su prvo unesrećene u borovoj šumici.

– Nisam mislio da im se to može dogoditi od trave. Kad smo došli u kotlinu, gdje su bili unesrećeni, nisam obraćao pozornost na vjetar – rekao je i dodao da se čuo i s pilotom, koji mu je rekao da tamo ne može sletjeti.

– Zatekli smo četiri mrtva vatrogasca i sedam ozlijeđenih, a jedan je umro pred nama. Prizor je bio užasan. Bili su neprepoznatljivi. Dehidrirali su i tražili su vodu – kazao je Grgas.

Kristijan Popović je posvjedočio da su jednog vatrogasca pronašli među stijenama okrenutog naopačke i da je na glavi imao kapuljaču. Rekao je da je većini unesrećenih izgorjela kosa.

– Na jednom kolegi bio je samo opasač. Skinuli smo mu ga jer ga je jako boljelo. Neki od ozlijeđenih bili su svjesni, a neki ne. Uglavnom su samo govorili da ih boli i pitali zašto ne dolazi helikopter – rekao je Kristijan Popović.

Komentara 4

Avatar feudalac
feudalac
12:32 01.02.2011.

Nitko nije nevin u tom tragičnom događaju! Pitanje je samo koga i što se štiti? Onaj tko je ikada bio na Kornatu iznad uvale Vrulje mogao se osvjedočiti da tamo raste samo niska trava, najviše do gležnja i da vatrogasci tamo nisu imali što gasiti. Najveće pitanje je zašto su tamo išli helikopterom? Nažalost kod nas nema istraživačkog novinarstva - samo žutilo!

OB
-obrisani-
13:24 01.02.2011.

bedastoća morska ...taj koji je naredio gašenje vatre na kornatima mora da se razišao sa razumom..taj koji je naredio gašenje požara na kornatima i poslao ljude da gase bez ikakve olakšavajuće okolnosti direktni je krivac i odgovarati mora za svoju glupu zapovijed

OB
-obrisani-
11:34 02.02.2011.

feudalac i ja se pitam koga se štiti i zašto. Na očigled svega oni iz vlade se prave blesavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije