Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIJENA TRI AMERIČKA VOJNIKA

Vatrena kugla se kotrlja na Bliskom istoku. Situacija bi mogla izmaknuti kontroli

Israeli soldiers fire a mortar as the conflict continues between Israel and Hamas
Foto: AMIR COHEN/REUTERS
1/40
28.01.2024.
u 21:24

Ubojstvo američkih vojnika u Jordanu, blizu granice sa Sirijom, predstavlja veliku eskalaciju ionako nesigurne situacije na Bliskom istoku

Vatrena kugla se kotrlja na Bliskom istoku i sve je izvjesnije, ako što prije ne dođe do prekida rata u Pojasu Gaze, situacija će izmaknuti kontroli i doći će do rata širih razmjera diljem Bliskog istoka.

Naime, tri američka vojnika ubijena su, a 34 ih je ranjeno u napadu bespilotnom letjelicom na malu američku bazu gdje su američke snage stacionirane na sjeveroistoku Jordana blizu sirijske granice. Ovo je prvi put da su američki vojnici ubijeni izravnom "neprijateljskom" vatrom na Bliskom istoku od početka rata u Gazi. Ubojstvo američkih vojnika u bazi (Borj) Tower 22 u Jordanu, blizu granice sa Sirijom, predstavlja veliku eskalaciju ionako nesigurne situacije na Bliskom istoku. Do sada je zabilježeno više od 158 napada na američke i koalicijske snage u Iraku i Siriji od početka rata u Gazi.

Međutim, američki dužnosnici su do sada napade dronovima, raketama i projektilima opisivali kao neuspješne jer nisu uzrokovale ozbiljne povrede ili štetu na infrastrukturi. Američke trupe dugo su koristile Jordan kao bazu. Oko 3.000 američkih vojnika obično je stacionirano u Jordanu.

VIDEO Joe Biden: Svi koji stoje iza napada će odgovarati!

Otkako je počeo izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, američke trupe u Iraku i Siriji suočene su s napadima bespilotnih letjelica i projektila na njihove baze. Američki predsjednik Joe Biden za napad krivi “radikalne militantne skupine koje podržava Iran”.

VEZANI ČLANCI

“Iako još uvijek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku. Ono što se dogodilo u Jordanu velika je eskalacija", rekao je Biden obećavši da će napasti sve one koji su odgovorni za napad na njegove snage u američkoj bazi u Jordanu.

“Odgovorne za napad na naše snage smatrat ćemo odgovornima i odgovorit ćemo na način koji odaberemo i u vrijeme koje želimo,”zaprijetio je Biden.

S druge strane, predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson rekao je: "Moramo poslati poruku svijetu da nećemo tolerirati napade na naše snage." Još nije poznato je li dron došao sa sirijskog ili iračkog teritorija i to se još uvijek istražuje, ali, Amerikanci znaju tko je izvršio napad. Američki dužnosnik rekao je Washington Postu da su irački Hezbollah i milicija Nujaba odgovorni za napad T-22.

GALERIJA Izraelska vojska locirala veliku tvornicu oružja u Gazi

Israeli soldiers fire a mortar as the conflict continues between Israel and Hamas
1/32

Američka vojska je poduzela nekoliko mjera odmazde protiv skupina koje podržava Iran u Iraku i Siriji, uključujući jednu prošlog tjedna kada su pogodile tri objekta u Iraku koje koristi Kataib Hezbollah i druge skupine povezane s Iranom.

Zanimljivo je da, iako i američki predsjednik Joe Biden i Pentagon tvrde kako je napadnuta baza u Jordanu, glasnogovornik jordanske vlade Muhannad al Mubaidin rekao da je cilj napada bila američka baza Al-Tanf u Siriji.  Ono što najviše zabrinjava američku vojsku je to što su dronovi uspjeli probiti napredni sustav protuzračne obrane i stigli do baze u Jordanu i kako protuzračna obrana nije uspjela presresti dron, koji je, čini se, pokrenuo prvi poznati napad na Tower 22 od početka napada na američke i koalicijske snage 17. listopada.

Foto: Reuters/PIXSELL

Američke snage koje se nalaze u Jordanu su u sklopu misije savjetovanja i pomoći toj zemlji. Američki dužnosnici opetovano su rekli da ne žele vidjeti da se rastuće napetosti na Bliskom istoku pretvore u regionalni rat.

Ubojstvo trojice Amerikanaca također dolazi u trenutku kada se očekuje da će SAD i Irak uskoro započeti razgovore o budućnosti američke vojne prisutnosti u zemlji. Svi s nestrpljenjem čekaju je kakav će biti odgovor SAD-a na taj napad i može li taj odgovor zapaliti Bliski istok ako se Amerikanci odluče napasti neke iranske strateške interese na Bliskom istoku.

Ključne riječi

Komentara 17

KA
karlovcankica
23:18 28.01.2024.

Iranu se lose pise!

Avatar Sidewinder
Sidewinder
21:46 28.01.2024.

Vrijeme je da se mule i ajatole u Teheranu zavuku u pećine.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:27 29.01.2024.

Iran je aktivan sudionik u ruskim naporima u ratu protiv Ukrajine i tko zna koliko drugih država. Međunarodna zajednica je uvela sankcije za takve koji podstrekuju rat i pomažu nasilnicima. Pitanje je da li je Iran osjetio takve sankcije? Ili su SAD oslabile svoje sankcije prema Iranu? Ako jesu, tada su pokazali nedosljednost i rade na vlastitu štetu i jačali upravo radikalnu politiku Irana. I sad, gle, počela je i izravna šteta ne samo napadima u Crvenom moru već i na američke vojne baze. Ginuli su Ukrajinci, sada i Amerikanci. Kakve su reakcije na pad ruskog aviona s navodno ukrajinskim zarobljenicima u njemu? Pa gdje su posmrtni ostaci Ukrajinaca? Nađeni su samo ostaci mrtvih pilota i članova posade, a nema poginulih Ukrajinaca ratnih zarobljenika. Treba reagirati na takve organizirane obmane i neprekidne laži Rusije. I tražiti razotkrivanje takvih laži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije